<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hutlihut for det danske fodboldlandshold

Højrefløjen har ret i, at det er en politisk handling, for det er det selvfølgelig. Spillerne har taget stilling til racisme og diskrimination ved at knæle og sige nej sammen med de belgiske og engelske fodboldspillere.

Selvom det muligvis startede med en forespørgsel fra det engelske landshold og efterfølgende skabte kæmpe debat herhjemme, så mener jeg, at det er sympatisk, at det danske landshold knælede i lørdagens kamp mod Belgien og igen i tirsdagens kamp mod England.

Overrasker det nogen, at folk som bl.a. Morten Messerschmidt eller Mikael Jalving og ligesindede er utilfredse med denne kollektive handling - ikke rigtigt vel? For dem er det åbenbart alt for politisk til fodboldlandsholdet og har intet at gøre med de danske spillere.

Selvfølgelig er denne holdning bare noget vås. Det er super flot, at spillerne tager stilling til racisme og diskrimination. Det er menneskeligt, at spillerne viser solidaritet med de belgiske og engelske fodboldspillere. Det er knæleværdigt, at spillerne gør noget symbolsk og viser, at de også har en holdning til, hvordan mennesker behandler hinanden.

Det er absurd og vildledende af skeptikerne at inddrage en landskamp i Nazityskland i 1938, hvor det engelske fodboldlandsholds heilede før start, ind i debatten. Lige som at det er forkert at blande hele Black Lives Matter-bevægelsen ind i debatten og nævne alt det usympatiske, der også findes i bevægelsen. Man kunne i stedet for bare tro på landsholdet, når de siger, at det for dem handler om at tage afstand fra racisme og diskrimination.

På samme måde er det misvisende at spørge landsholdet, om de har tænkt sig at melde afbud til VM i 2022 i det islamisk-fascistoide Qatar grundet landets brug af udenlandske slavearbejdere til at bygge deres stadioner. Det er ikke passende i den nuværende debat. Ja, jeg synes uden tvivl, at man skal boykotte VM i Qatar, men lige nu mener jeg, at vi skal forholde os til kampen mod racisme og diskrimination uden at blande en masse andet ind i debatten.

Højrefløjen har ret i, at det er en politisk handling, for det er det selvfølgelig. Spillerne har taget stilling til racisme og diskrimination ved at knæle og sige nej sammen med de belgiske og engelske fodboldspillere.

Som landstræner Kasper Hjulmand sagde på et pressemøde, “så handler det om, at alle mennesker skal se på hinanden som ligeværdige.” Kan Messerschmidt, Jalving og ligesindede ikke være enige i dette budskab? Hvis svaret er: jo, det kan de, hvorfor hulen må det danske fodboldlandshold så ikke støtte op om dette budskab?

Det er et godt budskab at dele, og vi ved, at der er mange, som følger med i fodbold, og derfor meget passende handling. Vi har nemlig brug for denne bevidsthed og omsorg for andre mennesker, og den skal vi styrke og støtte op omkring.

For selvfølgelig er alle mennesker ligeværdige, og ingen skal behandles dårligt pga. deres etnicitet eller hudfarve. Hvis man ikke er enig i dette, så har man selv et kæmpe problem.

Uanset hvor uenige vi kan være, og hvor mange forskellige holdninger til livet vi kan have, og uanset om vi ikke er super glade for hinandens tro, kultur eller levestil, så kan og må fjendtligheden ikke blive for stor. Vi må ikke glemme at se mennesket foran os med alt, hvad det indebærer. Vi kan diskutere og være uenige, men vi må ikke lade hadet vokse. Ja, vi er forskellige, og det skal vi kunne rumme og acceptere.

Jeg tager hatten af for det danske fodboldlandshold, og uanset kampenes resultat har noget meget vigtigere og større sejret.

Lad håbet sprede sig!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
27.09.20, 10:00
Islam har i mere end 40 år befundet sig i en dyb indre krise, som bunder i, at alting begynder og slutter med Koranen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.09.20, 12:00
Den røde bloks ivrige ligestillingspolitikere har tydeligvis ikke gjort sig dybere tanker om konsekvenserne af det, de kræver. Læs mere
Af Henrik Højlund
24.09.20, 21:29
Lige nu er diskussionen om social kontrol igen på tapetet, med afsæt i RUC-rapporten. Begrebet "social kontrol" misbruges, så alle der ikke indpasser sig efter majoritetens holdninger rammes af begrebet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.20, 16:37
Nu hersker kvindemagten på Ekstra Bladet Læs mere
Af Søren Gade
24.09.20, 13:30
EU burde vende sig mod Australien og lade sig blive inspireret af dets model. F.eks. ved at sige, at de, som kommer illegalt til Europa, aldrig kan få permanent ophold i EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
24.09.20, 11:53
Sig aldrig til mennesker, som rejser en sårbar debat, at problemet ikke eksisterer. Det er den sikre vej til enten at tysse en debat ned eller kaste så meget benzin på bålet, at debatten løber af sporet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.09.20, 10:23
Hvor mærkeligt det er at afsky sine egne og sleske for de andre. Lige nu hedder den største hader af Europa Ursula von der Leyen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
24.09.20, 02:03
USAs anerkendte institution miskrediteres bevidst af Trumpadministrationen Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.09.20, 16:06
Når Dansk industri går i kødet på lokalaftalerne i Københavns Lufthavn, er coronaen bare en undskyldning. De gjorde det samme med DSB for et par år tilbage. Læs mere
Af Rune Lund
23.09.20, 11:50
Vores ældre fortjener en værdig alderdom. Derfor skal ældreplejen skal have et løft i den kommende finanslov. Læs mere