<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er den hvide mands verden - indse det nu!

Hvorfor ødelægge planen, når den hvide mand allerede har opdelt verden imellem sig?

Måske er det gået helt forbi jer, men for nogle uger tilbage blev den bolivianske præsident væltet af magten.

Men hvad havde Evo Morales egentlig regnet med? Troede han bare, at han kunne nationalisere landets olie og naturgas uden konsekvenser? Skulle han bare slippe afsted med at nationalisere kritisk infrastruktur? Hans succesfulde politik med at mindske fattigdommen i Bolivia og skabe mere velstand for underklassen troede han vel ikke på kunne fortsætte for al evighed? Det er også frækt af ham at skabe økonomisk vækst på gennemsnitlig 5 procent igennem et årti eller at bruge pengene på diverse sociale projekter til gavn for de fattigste i Bolivia. Hvad med hans tætte samarbejde med socialistiske/kommunistiske regimer som Venezuela og Cuba eller hans økonomiske handelsaftaler med Kina, skulle de bare fortsætte uden forhindringer?

Evo Morales kender åbenbart ikke til det kapitalistiske system og de store, multinationale selskabers monopol på jordens rigdomme. Han ved tilsyneladende ikke, at de vestlige/imperialistiske magter altid har spillet et dobbeltspil over for tredjeverdenslandene. Han kender øjensynligt ikke til deres evige snak om demokrati og den frie verdens værdier, men kun så længe at deres egne interesser ikke er på spil.

Troede han virkelig på, at USA ville se på, imens han kunne vælges for fjerde gang som Bolivias præsident? Han burde da kende til de vestlige magters taktik – først så anerkender man ikke valget, dernæst sætter man gang i de forskellige ngo’er og diverse organisationer, som man for længst har klargjort, og som har fået til opgave at skabe folkelig opstand og uro. Hvis ikke dette lykkes, så har man da altid en hærchef, som man kan bringe i spil. Vi har tidligere set samme scenarie, men dem har Morales åbenbart glippet.

Samme taktik blev ellers afprøvet i Venezuela for et halvt år siden, hvor man beskyldte Maduro for valgsvindel, og efter uro og demonstrationer prøvede man at få militæret til at vælte regeringen, men denne gang uden held.

Hvad havde Morales helt seriøst regnet med? Kender han overhovedet ikke til imperialisternes historie? I en verden, hvor 14 afrikanske lande fortsat betaler koloniskat til Frankrig, skulle Morales så få lov til at fordele Bolivias rigdom til det bolivianske folk? Omkring 500 milliarder dollars suger Frankrig fortsat ud af deres gamle kolonier. Hver eneste gang, landene ønsker selvstændighed og gør oprør, så slår man hårdt ned på dem. I de sidste 55 år har der været omkring 67 militærkup i 26 forskellige afrikanske lande. 16 af disse lande er gamle, franske kolonier.

Det er vel ikke helt overraskende, at den tidligere franske præsident Jaques Chirac i 2008 sagde, at ”Without Africa, France will slide down into the rank of a third (world) power”.

Det burde heller ikke overraske nogen, at i oktober 2019 vedtog et bredt flertal i det danske folketing at sende to troppetransporthelikoptere og 70 danske soldater til Sahel-regionen i Afrika (ja, vi er sgu blevet en krigsnation). De skal sammen med franskmændene jagte “terrorister” i Mali, Mauretanien, Burkina Faso, Niger og Tchad. 4 af landene betaler fortsat koloniskat til Frankrig. Gad vide, om det er socialisterne, der har gjort oprør og nægtet at betale koloniskat? Måske derfor Macron fornyelig var på besøg i Danmark – hans måde at takke den danske regering på.

Der findes talrige eksempler på, hvordan de vestlige lande stjæler ressourcerne fra tredjeverdenslandene og skaber uro og ballade, når deres interesser er i fare. Samme scenarier foregår også i Mellemøsten. Fx har USA valgt at blive i Syrien og taget ejerskab over landets oliefelter i Deir el-Zour-provinsen.

Og så undrer det fortsat nogen, hvorfor tredjeverdenslandene forbliver fattige og er i evig krig og konflikt. Man kan ikke bortforklare det med kultur- eller racesnakken. Havde der været så meget indblanding i Danmarks interne anliggender, og landets ressourcer blev stjålet, ja, så havde vi nok også set en helt anden udvikling her.

Denne rigdom, som bliver taget fra tredjeverdenslandene, kommer selvfølgelig ikke den brede befolkning til gode i de vestlige lande. Jo, masserne får nogle goder i form af bl.a. en fungerende infrastruktur, små lønninger og et liv uden krig og kaos, men det er få familier, der virkelig sidder på midlerne. Fx har de ti rigeste familier i Danmark tilsammen en formue på over 300 milliarder kr. I USA sidder den rigeste ene procent af befolkningen på over 40 procent af rigdommene i landet.

Og selvom Frankrig suger omkring 500 milliarder kr. ud af deres gamle kolonier, så går pengene ikke til den brede befolkning. Derfor ser vi fortsat de gule veste i de franske gader.

Den hvide mand har altid ageret uden nåde og barmhjertighed, og det burde Evo Morales og ligesindede socialister/kommunister da vide. Selvfølgelig vil de store, rige herrer ikke dele jordens rigdomme med os andre. Hvorfor kan socialisterne/kommunister ikke bare adlyde og være tilfredse? De skal også altid skabe problemer. Hvorfor ødelægge planen, når den hvide mand allerede har opdelt verden imellem sig?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Utku Hayri Güzel (f. 1983), er cand.mag. i mellemøststudier og arbejder som virksomhedskonsulent i Aarhus Kommunes integrationsafdeling. Han er født i Tyrkiet, men har boet i Danmark siden han var tre år. I dag bor han i Tranbjerg. Han går ind for reformation af islam, og politisk ligger han til venstre for midten. Han er især optaget af integrationspolitik, islam, mellemøstlig politik, frihedsrettigheder, demokrati og økonomisk ulighed.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
27.09.20, 10:00
Islam har i mere end 40 år befundet sig i en dyb indre krise, som bunder i, at alting begynder og slutter med Koranen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.09.20, 12:00
Den røde bloks ivrige ligestillingspolitikere har tydeligvis ikke gjort sig dybere tanker om konsekvenserne af det, de kræver. Læs mere
Af Henrik Højlund
24.09.20, 21:29
Lige nu er diskussionen om social kontrol igen på tapetet, med afsæt i RUC-rapporten. Begrebet "social kontrol" misbruges, så alle der ikke indpasser sig efter majoritetens holdninger rammes af begrebet. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.20, 16:37
Nu hersker kvindemagten på Ekstra Bladet Læs mere
Af Søren Gade
24.09.20, 13:30
EU burde vende sig mod Australien og lade sig blive inspireret af dets model. F.eks. ved at sige, at de, som kommer illegalt til Europa, aldrig kan få permanent ophold i EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
24.09.20, 11:53
Sig aldrig til mennesker, som rejser en sårbar debat, at problemet ikke eksisterer. Det er den sikre vej til enten at tysse en debat ned eller kaste så meget benzin på bålet, at debatten løber af sporet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.09.20, 10:23
Hvor mærkeligt det er at afsky sine egne og sleske for de andre. Lige nu hedder den største hader af Europa Ursula von der Leyen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
24.09.20, 02:03
USAs anerkendte institution miskrediteres bevidst af Trumpadministrationen Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.09.20, 16:06
Når Dansk industri går i kødet på lokalaftalerne i Københavns Lufthavn, er coronaen bare en undskyldning. De gjorde det samme med DSB for et par år tilbage. Læs mere
Af Rune Lund
23.09.20, 11:50
Vores ældre fortjener en værdig alderdom. Derfor skal ældreplejen skal have et løft i den kommende finanslov. Læs mere