<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politiet har brug for et folkeligt element

Tryghed først – hedder regeringens udspil, men holder det?

Med de store politikredse og de efterhånden få politistationer uden andre supplerende strukturer har politiet mistet kontakten til lokalsamfundene i det område de dækker.

Værdien af denne kontakt har regeringen nu forstået og derfor ligger den op til nye ændringer af politiet, herunder 20 nye steder i landet med fysiske lokaler med min. 15 timers åbningstid.

Men er det løsningen?

Politiet har i dag brug for mange specialbetjente, der hver især har viden og erfaring i forhold til de efterhånden avancerede typer af kriminalitet, som vi er ude for i samfundet.

Ved at tage flere betjente ud til kontorpasning i 20 flere daglige åbningstider flytter man uvilkårligt ressourcer fra specialopgaver til daglig synlighed, hvor der ikke nødvendigvis er noget kriminelt at tage hånd om eller forebygge.

Man skal passe på med at lave lovgivning på baggrund af ”graden af befolkningens følelse af utryghed” – også taget i betragtning, at mange får deres nyheder fra de sociale medier, som jo ikke lige frem er de mest fakta-baserede.

Efter min opfattelse kunne politiet have gavn af et kredsråd i hver politikreds, hvor alle borgere i politikredsen, f.eks. når der er kommunalvalg, vælger lokale borgere til at indgå i et råd, der dels kan bidrage med lokal viden om, hvad der foregår i deres lokalsamfund, dels kan føre tilsyn med politiets prioriteringer.

En af problemstillingerne, der er italesat af mange borgere siden politireformen midt i 00erne er, at man aldrig ser en politibetjent i sit område, og at de ikke kommer, når der er indbrud. Men vi har som borgere svært ved at gennemskue, hvad de egentlig bruger deres tid på i de store politistationer.

Et politikredsråd af f.eks. 30-40 borgere, som politikredsens direktør er forpligtet til at forelægge dels en status for det forgangne års indsats, dels plan for, hvordan man vil prioritere det kommende år og med den forpligtelse af lytte til råd fra kredsrådet kunne blive givtigt både for politiet og for borgernes generelle forståelse for, hvad politiet bruger tiden på.

Politiet prioriterer jo sin indsats på de forskellige opgave, som politiet har, eks. trafikkontrol, indbrud, vold, økonomisk kriminalitet, IT-misbrug etc.

Opfattelsen i befolkningen af, at der bruges for meget polititid ved skrivebordene i stedet for ude blandt folk kan forebygges med en åben dialog med et kredsråd, som samtidig er en ”ambassadør” i de lokalområder, de repræsenterer – og hvis, der skulle være noget om det med for meget skrivebordstid, så kan det ligeledes forebygges på den måde, fordi det ellers kommer frem i lyset.

Et politikredsråd kan øge tilliden til politiet

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Sonja Mikkelsen (f. 1955). Sad som hhv. trafik- og sundhedsminister under Poul Nyrup og var i 14 år medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. I dag bestyrelsesformand for Egmont Højskolen og formand for Skanderborg-Odder Center for Uddannelse, der rummer en erhvervsskole og et VUC. Deltager i ”Det gode gamle Folketing” på Radio24syv. Thybo bosiddende i Aarhus siden 1975.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.09.20, 22:21
Debatten må tilbage på sporet Læs mere
Af Josephine Fock
22.09.20, 17:36
Det er et fælles ansvar at bekæmpe coronaen. Jeg giver her mine 10 bud på en Coronafri fremtid. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.20, 12:04
Den svenske stat tøver aldrig med at udsætte sin befolkning for eksperimenter, uanset om det er corona eller masseindvandring i troen på at kunne skabe det ideale samfund. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.09.20, 11:18
Skandaløst, at Cypern forhindrer sanktioner mod Hviderusland. Men Danmark kan gøre meget, hvis udenrigsminister Jeppe Kofod gider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.20, 17:19
I løbet af få årnår USA en tilstand, hvor flertallet blandt hvide kan pakke sammen. Og jeg er sikker på, at temmelig mange af de hvide amerikanere vil blive ret sure, når det går op for dem, at spillet er tabt. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.20, 12:41
Det har været en lang vej til mit danske statsborgerskab. Men nu er jeg dansk - også på papiret. Selv om Nye Borgerliges Mette Thiesen forsøgte at miskreditere mig undervejs. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.20, 19:52
Latter og glæden ved at være sammen med andre er en vigtig ingrediens i livsglæde.   Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
20.09.20, 18:01
App redder liv - og den kan ikke misbruges til overvågning. Men hvorfor gør regeringen ikke mere for at få os til at bruge den? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.20, 08:35
Demokraterne vil vente med at finde en afløser til Ruth Bader Ginsburg i den amerikanske højesteret. Alle kneb gælder under ”den kolde borgerkrig” i USA. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.20, 19:00
Det ville være en fordel for alle parter, hvis flere moderne kvinder forstod at stikke en syngende lussing. Læs mere