<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alle, der tjener Danmark i uniform, skal kunne få PTSD-hjælp

Som minimum burde man starte med at tage problematikken med ind til bordet i de igangværende politiforhandlinger.

I lørdags blev det danske flag hejst for at ære, minde og støtte nuværende og tidligere udsendte fra Forsvaret. De fortjener med rette vores taknemlighed og stor anerkendelse for deres arbejde i Danmarks tjeneste i verdens brændpunkter med livet på spil.

For deres indsats er ikke altid omkostningsfri. Flere bærer på tunge oplevelser. Flere har mistet en kammerat. Flere har fået ar på krop og sjæl. Og flere vender hjem med en posttraumatisk stresslidelse – også kaldet PTSD. De seneste år har der været et stort fokus på PTSD blandt soldater og veteraner. Derfor har man oprettet et hav af behandlingstilbud, veteranenheder i regionerne, foreninger og meget mere. Og det er kun på sin plads. For vi skal selvfølgelig hjælpe vores veteraner, som har sat deres eget liv på højkant for at sikre vores sikkerhed og tryghed.

Vi har et unikt system til vores PTSD-ramte veteraner, og den ekspertise, der er hos Forsvarets dygtige psykologer, burde vi udbrede til at gælde andre faggrupper.

Det fik mig til at tænke på, om vi forsømmer at hjælpe andre, der i deres job risikerer at blive udsat for situationer, som bestandigt brænder sig fast på nethinden. Tag nu vores politi. En undersøgelse viser, at næsten fire procent af vores politibetjente opfylder kriterierne for PTSD. De bliver kaldt ud til et hav af barske ulykker, og jeg tror, at billederne af et lemlæstet barn dræbt i en højresvingsulykke er svære at slippe, uanset hvor stor ens mentale psyke er.

Tag vores fængselsbetjente. De er vidne til ubehagelige og voldsomme hændelser, såsom voldtægter, slagsmål, knivstikkeri, og så er de også selv udsatte for at blive ofre for vold. Næsten 14 pct. af fængselsbetjentene opfylder kriterierne for PTSD, hvoraf lidt over fem pct. er diagnosticeret med lidelsen. Det vil sige, at en ud af fem danske fængselsbetjente er hårdt ramt og arret for livet. Tag vores sundhedspersonale. For eksempel vores sygeplejersker, som overværer nogle af de mest kritiske tilfælde, hvor det hele ser sort ud, men kæmper en indædt kamp for, at personen kan gå derfra med livet i behold. Eller sygeplejerskerne på de psykiatriske afdelinger, som risikerer at blive overfaldet af en patient.

Tag vores togførere. Hvert år begår mellem 20 og 40 personer selvmord på de danske togskinner. I førerhuset sidder der oftest en togfører, som oplever selvmordet fra første parket. Ude af stand til at standse toget i tide, og man kan derfor på ingen måde bearbejde, hvis det kan være svært at slippe billederne fra sit indre blik, hvor man genoplever dét øjeblik, hvor toget rammer personen.

Tag vores Falck-reddere. De bliver sendt ud til nogle af de mest væmmelige syn, man kan forestille sig. Uanset hvor hård en hund, man måtte være, kan det ikke undgås, at man bliver påvirket af at skulle skrabe en hel familie af asfalten, som er blevet kvast i en bilulykke.

Vi har i dag en veteranpolitik med en bred vifte af tiltag, som tilbydes før, under og efter en udsendelse. Men tilsvarende har vores politi- og fængselsbetjente, sundhedspersonale, togførere, reddere osv. ikke den samme mulighed for hjælp og støtte, når de udsættes for ubehagelige og skelsættende oplevelser.

Som minimum burde man starte med at tage problematikken med ind til bordet i de igangværende politiforhandlinger og øremærke ressourcer til at forbedre vilkårene for vores politibetjente, ligesom man i sin tid gjorde for vores veteraner. Men det er selvsagt ikke nok.

Vi har et unikt system til vores PTSD-ramte veteraner, og den ekspertise, der er hos Forsvarets dygtige psykologer, burde vi udbrede til at gælde andre faggrupper. Alle, der hver dag tjener Danmark i uniform, burde få den samme ret til specialiseret behandling.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Søren Gade (f. 1963) er medlem af Europa Parlamentet for Venstre, hvor han er næstformand for fiskeriudvalget og medlem af udvalget for transport og turisme samt udvalget for borgernes rettigheder og retlige indre anliggender. Han er desuden tidligere medlem af Folketinget, gruppeformand og forsvarsminister for Venstre. Bloggen vil spænde vidt – lige fra store EU-dagsordner til højspændingsledninger i Vestjylland. Søren Gade bor i Holstebro.
Annonce
Seneste blogs
Af Josephine Fock
22.09.20, 17:36
Det er et fælles ansvar at bekæmpe coronaen. Jeg giver her mine 10 bud på en Coronafri fremtid. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.20, 12:04
Den svenske stat tøver aldrig med at udsætte sin befolkning for eksperimenter, uanset om det er corona eller masseindvandring i troen på at kunne skabe det ideale samfund. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.09.20, 11:18
Skandaløst, at Cypern forhindrer sanktioner mod Hviderusland. Men Danmark kan gøre meget, hvis udenrigsminister Jeppe Kofod gider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.20, 17:19
I løbet af få årnår USA en tilstand, hvor flertallet blandt hvide kan pakke sammen. Og jeg er sikker på, at temmelig mange af de hvide amerikanere vil blive ret sure, når det går op for dem, at spillet er tabt. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.20, 12:41
Det har været en lang vej til mit danske statsborgerskab. Men nu er jeg dansk - også på papiret. Selv om Nye Borgerliges Mette Thiesen forsøgte at miskreditere mig undervejs. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.20, 19:52
Latter og glæden ved at være sammen med andre er en vigtig ingrediens i livsglæde.   Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
20.09.20, 18:01
App redder liv - og den kan ikke misbruges til overvågning. Men hvorfor gør regeringen ikke mere for at få os til at bruge den? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.20, 08:35
Demokraterne vil vente med at finde en afløser til Ruth Bader Ginsburg i den amerikanske højesteret. Alle kneb gælder under ”den kolde borgerkrig” i USA. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.20, 19:00
Det ville være en fordel for alle parter, hvis flere moderne kvinder forstod at stikke en syngende lussing. Læs mere
Af Utku H. Güzel
19.09.20, 14:40
Hvis man ikke allerede vidste det, så er det da i hvert fald blevet klart og tydeligt, at omkring 8000 jøder betyder langt mere, end flere hundredetusinde muslimer tilsammen gør. Læs mere