<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Situationen i Tyrkiet udstiller også EU’s magtesløshed

Tyrkiets militære offensiv mod Syrien udstiller ikke kun, at landet ingen midler skyr i denne sag og blæser højt på alliancen mellem Natos lande. Den udstiller også EU’s magtesløshed over for Tyrkiet

Det er dybt forargeligt det, der foregår lige nu på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien. Tyrkerne har længe varslet en offensiv. Og nu har landet gjort alvor af truslerne, efter forhindringerne synes af vejen, og USA angiveligt har fjernet sine grænsetropper i området.

På overfladen kan det ligne, at det er ædle motiver, der ligger til grund for aktionen. For eksempel som at ville sikre et syrisk område, hvor syriske flygtninge kan bosættes. Men desværre tyder alt på, at Tyrkiet har set sit snit til at sende militæret efter kurderne, der længe har været en torn i øjet på Erdogan.

Erdogan vælger helt at se bort fra, at kurderne var vores allierede i krigen mod Islamisk Stat. Havde det ikke været for kurdernes indsats, ville Islamisk Stat og kalifatet stadig være en realitet. Derfor undrer det mig meget, at Tyrkiet – et medlem af Nato – stikker en kniv i ryggen på dem, som har ofret i kampen mod islamisk fundamentalisme.

Situationen udstiller ikke kun, at Tyrkiet ingen midler skyr i denne sag og blæser højt på alliancen mellem Natos lande. Den udstiller også EU’s magtesløshed over for Tyrkiet. For når det gælder Rusland og Israel, har EU ingen problemer med at indføre økonomiske og diplomatiske sanktioner. Men når det kommer til Tyrkiet, kan EU ikke slå en bule i en blød hat over for et land, der i årevis har taget vores penge med den ene hånd og givet os kindheste med den anden.

Tag nu bare Tyrkiet-aftalen. Her sender EU 45 milliarder kroner til Tyrkiet, så vi i fællesskab kunne håndtere flygtningestrømmen fra Syrien. Men det har ikke været nok. For Erdogan har allerede truet med at åbne for sluserne og sende millioner af flygtninge mod de europæiske kyster, hvis ikke pengestrømmen fortsætter og senest, hvis EU vover at kritisere den militære fremfærd.

Tyrkiets ageren i den seneste tid viser, at de rykker sig længere væk fra Europa og den øvrige vestlige verden. Den magtfulde præsident Erdogan holder landet i et jerngreb – særligt efter det mislykkede kupforsøg i 2016, hvor han benyttede lejligheden til at stramme grebet om militæret, retsstaten og dermed magten. Og aldrig har landet været længere fra en plads ved bordet i EU.

Vi har længe set det komme. Men et angreb på vores allierede i kampen mod IS er den slags uhyrligheder, der kan vælte hele læsset.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}