<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nu er det bankernes tur til at betale

Pensionsaftale skal finansieres med samfundsbidrag fra bankerne

Bankerne vil sende regningen videre til kunderne, hvis man indfører en bankskat til af finansiere en aftale om tidlig tilbagetrækning. Ulrik Nødgaard, som er direktør i bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, siger, han har svært ved at se, hvorfor bankerne skal betale denne skat.

Det kan jeg godt forklare.

For det første er det på tide med et samfundsbidrag. De rigeste og virksomhederne skal også være med til at betale regningen for genopretning af velfærden efter mange år med nedskæringer og forringelser.

For det andet har bankerne holdt fest for deres aktionærer i årevis. Den ene milliard efter den anden er rullet afsted til aktionærerne. Betalt af bl.a. stigende gebyrer for kunderne.

For det tredje, så kan vi indføre regler, der lægger loft over gebyrer og andre omkostninger for kunderne, hvis bankerne vælger at hive gebyrgribben frem, igen, og malke forbrugerne med flere gebyrer. Folketinget har lige vedtaget et loft over renter ift. kviklån. Det bør vi også gøre ift. bankerne og realkreditinstitutter. Desuden kan man jo som kunde også skifte til banker, der har en mere fornuftig gebyrpolitik.

Sidst, men ikke mindst, så skylder bankerne. Under den sidste finanskrise stillede staten skatteborgerbetalte statsgarantier til rådighed for bankerne for 4.200 mia. kr. Og bankpakkerne endte med at være en underskudsforretning, når alle udgifter regnes med. Og hvad var takken? Den ene hvidvask- og skattelyskandale efter den anden.

Og til allersidst: Hvis bankerne ikke mener, de kan drive forretning uden at pumpe kunderne for gebyrer og holde fest for aktionærerne, så var det måske på tide, at vi fik etableret et offentligt bankalternativ, eller en statsbank, som kan drives til gavn for kunderne frem for aktionærerne.

Det er på tide, at bankerne også bidrager noget mere. Det er et godt sted at starte ved at finde penge hos bankerne til en pensionsaftale.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.09.20, 22:21
Debatten må tilbage på sporet Læs mere
Af Josephine Fock
22.09.20, 17:36
Det er et fælles ansvar at bekæmpe coronaen. Jeg giver her mine 10 bud på en Coronafri fremtid. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.20, 12:04
Den svenske stat tøver aldrig med at udsætte sin befolkning for eksperimenter, uanset om det er corona eller masseindvandring i troen på at kunne skabe det ideale samfund. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.09.20, 11:18
Skandaløst, at Cypern forhindrer sanktioner mod Hviderusland. Men Danmark kan gøre meget, hvis udenrigsminister Jeppe Kofod gider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.20, 17:19
I løbet af få årnår USA en tilstand, hvor flertallet blandt hvide kan pakke sammen. Og jeg er sikker på, at temmelig mange af de hvide amerikanere vil blive ret sure, når det går op for dem, at spillet er tabt. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.20, 12:41
Det har været en lang vej til mit danske statsborgerskab. Men nu er jeg dansk - også på papiret. Selv om Nye Borgerliges Mette Thiesen forsøgte at miskreditere mig undervejs. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.20, 19:52
Latter og glæden ved at være sammen med andre er en vigtig ingrediens i livsglæde.   Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
20.09.20, 18:01
App redder liv - og den kan ikke misbruges til overvågning. Men hvorfor gør regeringen ikke mere for at få os til at bruge den? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.20, 08:35
Demokraterne vil vente med at finde en afløser til Ruth Bader Ginsburg i den amerikanske højesteret. Alle kneb gælder under ”den kolde borgerkrig” i USA. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.20, 19:00
Det ville være en fordel for alle parter, hvis flere moderne kvinder forstod at stikke en syngende lussing. Læs mere