<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

David Trads påstår, at Danmark har været en brutal kolonimagt. Hvorfor? Er det for at skabe opmærksomhed omkring sig selv i en agurketid? Mig bekendt plejer han ikke at bekymre sig om grønlænderes status i det land, hvor han er meningsdanner  

Tak for din anerkendelse, hvis den er oprigtig. Men brug dog den kæmpestore talestol, som du har fået til at undgå at løse et problem ved at skabe et nyt!

”Lige nu er vi i gang med en anden af klassikerne, nemlig at Danmark – åh, pæne, dejlige, hyggenussende Danmark – naturligvis aldrig har været en brutal kolonimagt. De, der siger, at Danmark koloniserede Grønland og Færøerne, forstår ingenting”, lyder det fra David Trads i Altinget Arktis.

Selvom det er pænt af David Trads at melde sig ind i kampen om Grønland, så springer kæden helt af for mig. For hvordan skal det at bygge den efterlyste bro at kolonitiden (som jeg ikke benægter, men til gengæld heller ikke har haft nogen indflydelse på) nu skal betegnes som brutal? løse noget? David Trads er en af de meningsdannere, som i nutiden har haft alle muligheder for at udbedre forholdet til grønlændere, men mig bekendt aldrig har gjort noget for at skabe rum for debatten om de mange grønlændere i Danmark, som er godt på vej til at havne i en ny slags kolonistatus, fordi vi glemmer at høre minoriteter i rigsfællesskabet!

Ikke at jeg bekender mig til Thorkild Kjærgaard og co., som hårdnakket påstår, at Grønland aldrig har været en koloni. Slet ikke. Men når man som højt profileret meningsdanner har haft alle muligheder for at lære af fortidens fejl ved at rette op på uligheden i nutiden og være med til at forhindre, at stormagter undergraver rigsfællesskabet, så klinger det lidt hult og skriger på behov for opmærksomhed i en agurketid.

Og han fortsætter: ” Det er indlysende, at mange, formentlig de fleste, grønlændere føler, at Danmark har opført sig som koloniherrer – voldsomt indtil 1953, slemt frem til 1979, fortsat til en vis grad i dag. Hvis vi vil opretholde et godt forhold til Grønland, bør vi naturligvis og som et absolut minimum anerkende det indlysende – at vi var kolonimagt. Alt andet er en fornærmelse.”

Jo vist og Rigsfællesskabet står overfor store udfordringer, fordi stormagter har slået ring om Grønland. Det ville klæde danskere at komme med løsningsforslag til at løse nutidens udfordringer. Jeres trang til at hænge fast i fortiden for at få taletid er faktisk med til at grave grøften endnu dybere. Og alt imens fundamentet vakler, så har USA åbnet konsulat i Nuuk, kineserne har for længst erklæret sig for værende en nær-arktisk stat og russerne rasler med sablen på deres arktiske del.

Uanset hvilken status Grønland har haft, så har de fleste af os ikke levet under kolonitiden, og vi kan derfor heller ikke hæfte for den, ligesom vi heller ikke kan hæfte for urimelige forhold på dansk grund i samme periode.

Vi kan derimod bruge vores stemmer til at skabe et solidt fundament i det rigsfællesskab, som stormagter lige nu forsøger at kile sig ind i. Og jo flere artikler, der bliver trykt af Trads og co., desto mere fjernes fokus fra at løse nutidens udfordringer. Bla. for de uofficielle mindretal i rigsfællesskabet, børnene og fremtidens muligheder trænges i baggrunden for meningsdannere.

Min farfar sagde engang. ”Vores fælles fremtid afhænger af, om vi skulle kunne lægge fortiden bag os uden at glemme og se frem uden at være naive.”

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Annonce
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
24.09.20, 11:53
Sig aldrig til mennesker, som rejser en sårbar debat, at problemet ikke eksisterer. Det er den sikre vej til enten at tysse en debat ned eller kaste så meget benzin på bålet, at debatten løber af sporet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.09.20, 10:23
Hvor mærkeligt det er at afsky sine egne og sleske for de andre. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
24.09.20, 02:03
USAs anerkendte institution miskrediteres bevidst af Trumpadministrationen Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.09.20, 16:06
Når Dansk industri går i kødet på lokalaftalerne i Københavns Lufthavn, er coronaen bare en undskyldning. De gjorde det samme med DSB for et par år tilbage. Læs mere
Af Rune Lund
23.09.20, 11:50
Vores ældre fortjener en værdig alderdom. Derfor skal ældreplejen skal have et løft i den kommende finanslov. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.09.20, 22:21
Hvilken mand vil indrømme, at han ligger under for kvindemagt? Og hvad med den kultur, hvor kvinder udnytter mændene og får et karriereløft på grund af evner, der ikke vedrører arbejdet? Debatten må tilbage på sporet. Læs mere
Af Josephine Fock
22.09.20, 17:36
Det er et fælles ansvar at bekæmpe coronaen. Jeg giver her mine 10 bud på en coronafri fremtid. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.20, 12:04
Den svenske stat tøver aldrig med at udsætte sin befolkning for eksperimenter, uanset om det er corona eller masseindvandring i troen på at kunne skabe det ideale samfund. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.09.20, 11:18
Skandaløst, at Cypern forhindrer sanktioner mod Hviderusland. Men Danmark kan gøre meget, hvis udenrigsminister Jeppe Kofod gider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.20, 17:19
I løbet af få år når USA en tilstand, hvor flertallet blandt hvide kan pakke sammen. Og jeg er sikker på, at temmelig mange af de hvide amerikanere vil blive ret sure, når det går op for dem, at spillet er tabt. Læs mere