<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Trump er ligeglad med sit lands oprindelige folk

Det er lettere for grønlændere at modtage amerikansk U-landshjælp, end det er for amerikanske indianere med coronavirus.

Der er nu over 4000 tilfælde af coronavirus blandt indianerne i USA med en dødelighed på 20 pct.
Mangel på rent vand, diabetes og hjerteproblemer er bare nogle af de udfordringer, som indianerne i USA står overfor. Oveni har de store problemer med at få hjælp fra Trump. 

At amerikanerne ønsker at overtage Grønland, har vi for nylig fået skåret ud i pap. Men er det ikke ironisk, at det er lettere for grønlændere at modtage amerikansk U-landshjælp gennem USAID, end det er for amerikanske indianere med coronavirus? Og Trumps såkaldte "gaveregn" over grønlænderne vil naturligvis stoppe i samme sekund, Grønland måtte blive en del af USA.

Det er ikke kønt at se på, hvordan det amerikanske samfund behandler deres oprindelige folk. 20 pct. af dem dør af coronavirus.

På de vestindiske øer (som USA overtog fra Danmark i 1917) lever en stor del af den befolkning, som blev påtvunget et amerikansk statsborgerskab, i yderste fattigdom. Men de har stadig ikke stemmeret i USA.

Disse amerikanske statsborgere kommer nok til at spørge rigsfællesskabet og EU om hjælp, så de kan få den nødvendige hjælp fra os, mens deres præsident er dybt begravet i indlandsisen.

12.000 siouxindianere har kun otte hospitalssenge til deres rådighed. Kan vi hjælpe dem? Spørger bla. en Jonas Faber.

Det kunne have to gavnlige effekter. Først og fremmest vil det hjælpe de amerikanere, som præsidenten nægter at hjælpe. Det vil også udstille hans beskidte vasketøj og måske være en øjenåbner, så vi ikke én gang til sælger både land og befolkning for en slik og venter med at forholde os til katastroferne, til de indtræffer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Nauja Lynge (f. 1965) er født i Grønland og bor i Aarhus. Hendes politiske standpunkt skifter alt efter, hvor hun som vælger kan få størst indflydelse. Som tidligere formand for Foreningen Rigsfællesskabet og initiativtager til debat om rigsfællesskabet har hun været med til, at sætte rigsfællesskabet på den politiske dagsorden. Hun er fortaler for et moderniseret rigsfællesskab og kæmper for mindretallenes rettigheder. Nauja Lynge har udgivet flere bøger og er medlem af Institut for Menneskerettigheders Etnicitetsforum samt næstformand i Hans Lynge Fonden. Hun skriver om rigsfællesskabet, Grønland og alt, hvad der optager hende i det danske samfund.
Annonce
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.20, 17:19
Jeg hælder til ingen af delene. Demokraterne bliver som ANC i Sydafrika. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.20, 12:41
Det har været en lang vej til mit danske statsborgerskab. Men nu er jeg dansk - også på papiret. Selv om Nye Borgerliges Mette Thiesen forsøgte at miskreditere mig undervejs. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.20, 19:52
Latter og glæden ved at være sammen med andre er en vigtig ingrediens i livsglæde.   Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
20.09.20, 18:01
App redder liv - og den kan ikke misbruges til overvågning. Men hvorfor gør regeringen ikke mere for at få os til at bruge den? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.20, 08:35
Demokraterne vil vente med at finde en afløser til Ruth Bader Ginsburg i den amerikanske højesteret. Alle kneb gælder under ”den kolde borgerkrig” i USA. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.20, 19:00
Det ville være en fordel for alle parter, hvis flere moderne kvinder forstod at stikke en syngende lussing. Læs mere
Af Utku H. Güzel
19.09.20, 14:40
Hvis man ikke allerede vidste det, så er det da i hvert fald blevet klart og tydeligt, at omkring 8000 jøder betyder langt mere, end flere hundredetusinde muslimer tilsammen gør. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
19.09.20, 08:50
Ruth Bader Ginsburg opnåede ikonstatus og var inspireret af den ligestilling, hun oplevede i Skandinavien. Læs mere
Af Jens Kindberg
18.09.20, 22:56
Hvis man er voksen, skal man have lov til at ryge. Læs mere
Af Marie Høgh
18.09.20, 15:00
Jeg vil godt advare mod alliancen mellem dem, der er krænket på andres vegne, og dem, der bare er sure for en sikkerheds skyld. Læs mere