<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Affaldssortering, regional udvikling og infrastruktur - Europa møder KV17

Kommunal- og regionsvalget er også et valg om fælles europæiske løsninger helt tæt på vores hverdag.

Så er der kun få dage til kommunalvalget, og det meste er, som det plejer: Dramatisk visse steder, fredeligt andre - men som regel altid... lokalt.

Og sådan skal det selvfølgelig også være. De fleste beslutninger træffes bedst så tæt på borgerne som muligt. Hvordan sikrer vi velfungerende daginstitutioner, ordentlige skoletilbud og værdig ældrepleje? Hvor skal vi skrue og prioritere lokalt, for at sikre veldrevne kommuner for borgernes skattekroner?

Men der er også kommunal- og regionalpolitiske temaer, som hænger sammen med verden omkring os. Enten i form af overordnede rammebetingelser og servicestandarter, som sikrer en ensartethed i service på tværs af landet udstukket fra Folketinget. Og på et højere niveau er der også mange sager, som rækker ikke bare ud over kommunegrænsen men helt ud over landegrænsen – sager, som hænger sammen med de beslutninger, som træffes i europæisk sammenhæng.

Jeg medgiver, at det nok er de færreste, der tænker på Europa, når krydses skal sættes på tirsdag. Jeg vil jeg gerne benytte lejligheden til alligevel at sætte fokus på, at mange af de beslutninger, vi træffer på EU-niveau, har en stor lokal betydning – og som kommuner og regioner arbejder med løbende.

Det europæiske samarbejde har direkte eller indirekte indflydelse på ca. halvdelen af punkterne på en kommunalbestyrelses dagsorden. Mon ikke, at det kommer bag på mange?

De politiske temaer, som medlemmerne af kommunalbestyrelserne skal tage stilling til, strækker sig over affaldssortering, lokale miljøindsatser, økonomisk udvikling og infrastruktur og meget mere. Dertil kommer den lange række af regionale initiativer, som er finansieret gennem forskellige EU-puljer – noget regionerne har fået øjnene op for, og arbejder aktivt med gennem væksthuse og regionale kontorer i Bruxelles.

Tag fx erhvervs- eller forskningsstøtteordninger, som skaber både vækst og udvikling – særligt i landdistrikter og yderområder.  Eller EU-støtte til sociale ideer eller miljøprojekter, som skaber innovative miljøer og beskæftigelse i lokalsamfund. For slet ikke at tale om store projekter, som Femernforbindelse, der – når den endelige bliver godkendt på den anden side af Femern - bygges med hjælp fra EU-infrastrukturmidler. Den kan betyde et enormt økonomisk løft for Lolland og Falster med milliard-investeringer.

Der er med andre ord masser af Europa i lokalområder – helt fra beslutninger, som træffes i byrådssalen til kæmpe konstruktionsprojekter, som løfter lokalsamfundet.

Europa er måske ikke øverst på dagsordenen hos de mange lokale kandidater, men der er ingen tvivl om, at fælleseuropæiske beslutninger fylder meget også ude lokalt i kommuner og regioner. På den måde er kommunal- og regionsvalget også et valg om fælles europæiske løsninger tæt på vores hverdag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}