<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bevidst vildledning

Annegrethe Rasmussen har selv efterladt den rygende pistol, der viser, at hun skrev af efter The Economist og håbede, at den gik.

Jeg har i mine snart syv år som blogger ikke oplevet noget så aparte. At en journalist med en lidt slidt metafor selv lægger løkken om sin hals og uafvidende bekræfter, at hun skrev af fra en artikel i The Economist. Tillad mig at oprulle den absurde historie.

Historien begynder den 12. december, da jeg skriver et indlæg på min hjemmeside mortenuhrskov.dk om en artikel hos altinget.dk af journalist Annegrethe Rasmussen. Jeg var ikke venlig ved Annegrethe Rasmussen, som jeg klandrede for ikke at forstå, hvad det er, der får både amerikanere og europæere til i stadigt større tal at stemme på såkaldte populister, f.eks. Donald Trump og Marine Le Pen. 

Det medførte en vis virak på min facebookside, og på et tidspunkt lagde en anden person min artikel op på min væg. I tråden svarede Annegrethe Rasmussen selv, hvilket man kan se af dette screendump:

 

Som man bl.a. kan læse, skriver Anngrethe Rasmussen således den 13. december:

”så prøv at læs lederen i det seneste nummer af The Economist, der lige er kommet på gaden i går…Se her på deres leder, hvor de (morsomt nok, eftersom det er noget af det, der har hidset MU op i min tekst) præcis skriver, at tilslutningen til højrepopulismen ikke har været større "siden Anden Verdenskrig."

Læg mærke til, at der på screendumpet er anført datoen den 13. december. Annegrethe Rasmussens klumme blev trykt i altinget.dk den 11. december, og Annegrethe Rasmussen hævder, at The Economist var udkommet ”i går”, altså den 12. december. Annegrethe Rasmussen skriver altså inde på min væg på facebook, at lederen i The Economist først er trykt, efter at Annegrethe Rasmussen havde indleveret og fået trykt sin artikel hos altinget.dk.

Jamen, så burde den hellige grav jo være vel forvaret. Annegrethe Rasmussen har ikke skrevet af fra The Economist, og det er følgelig helt uforståeligt, at hun er blevet fyret fra hele tre medier på en og samme dag, nemlig fra altinget.dk, dagbladet Information og fagbladet Journalisten.

Men hov, sådan er Annegrethe Rasmussens egen forklaring jo ikke længere. Det er kun inde på min væg på facebook, at hun har påstået, at lederen i The Economist udkom efter hendes egen artikel. Da jeg lavede et opfølgende blogindlæg på mortenuhrskov.dk, undrede jeg mig da også over to ting. For det første over det store tekstsammenfald mellem de to artikler og for det andet over, at lederen i The Economist var trykt efter Annegrethe Rasmussens artikel. Jeg nøjedes derfor med at skrive således:

”AR [Annegrethe Rasmussen] har så i en kommentar på min væg på facebook henvist til en leder i The Economist, der næsten ord til andet er enig med AR.” 

Først dagen efter fandt jeg ud af, at Annegrethe Rasmussen havde sat noget nær danmarksrekord i fyringer på en enkelt dag med hele tre af slagsen. Og nu lød hendes forklaring på miseren pludselig, at hun havde glemt at kreditere The Economist for de interessante pointer, som Annegrethe Rasmussen havde valgt at viderebringe i en ganske let omskrivning. Denne forklaring har hun fastholdt i en artikel på kommunikationsforum.dk, hvor hun i et langt forsvar bl.a. skriver følgende:

”Jeg følger dagligt et hav af magasiner, blogs, radioprogrammer og TV og alle disse havde naturligvis bemærket denne tendens. Det havde en leder i the Economist også, hvor jeg anvendte nogle formuleringer, som jeg glemte at kreditere magasinet for.” 

Men hovsa og så hovsa en gang til. Den 13. december skrev Annegrethe Rasmussen jo inde på min væg på facebook, at lederen i The Economist var udkommet efter hendes egen artikel. Efter de tre fyringer hedder det imidlertid, at hun burde have anført i en note, at hun var blevet stærkt inspireret af lederen i The Economist.

Jeg gætter på, at forklaringen er den forbløffende, at Annegrethe Rasmussen har lagt løkken om egen professionelle hals, fordi hun troede, at hun kunne tage sig bedre ud ved at påstå, at The Economist mente det samme vrøvl som hun selv, og at The Economist oven i købet først mente dette, efter at Annegrethe Rasmussens klumme havde været trykt hos altinget.dk. Sandheden om lederen i The Economist er selvfølgelig, at papirudgaven af bladet har ligget klar før offentliggørelsen på nettet den 12. december, og Annegrethe Rasmussen havde derfor tid til at skrive af efter den til sin artikel hos altinget.dk den 11. december. Da Annegrethe Rasmussen så fandt ud af, at nettet strammedes, fandt hun pludselig på historien med, at hun blot havde glemt at kreditere The Economist for lederen.

Så burde trådene om den plagierende Annegrethe Rasmussen være redet nogenlunde ud. Et meget sælsomt forløb må jeg sige. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at den måske var gået, hvis blot hun ikke i et øjebliks storhedsvanvid havde været tåbelig nok til at skrive på min væg på facebook.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Annonce
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
24.09.20, 11:53
Sig aldrig til mennesker, som rejser en sårbar debat, at problemet ikke eksisterer. Det er den sikre vej til enten at tysse en debat ned eller kaste så meget benzin på bålet, at debatten løber af sporet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.09.20, 10:23
Hvor mærkeligt det er at afsky sine egne og sleske for de andre. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
24.09.20, 02:03
USAs anerkendte institution miskrediteres bevidst af Trumpadministrationen Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.09.20, 16:06
Når Dansk industri går i kødet på lokalaftalerne i Københavns Lufthavn, er coronaen bare en undskyldning. De gjorde det samme med DSB for et par år tilbage. Læs mere
Af Rune Lund
23.09.20, 11:50
Vores ældre fortjener en værdig alderdom. Derfor skal ældreplejen skal have et løft i den kommende finanslov. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.09.20, 22:21
Hvilken mand vil indrømme, at han ligger under for kvindemagt? Og hvad med den kultur, hvor kvinder udnytter mændene og får et karriereløft på grund af evner, der ikke vedrører arbejdet? Debatten må tilbage på sporet. Læs mere
Af Josephine Fock
22.09.20, 17:36
Det er et fælles ansvar at bekæmpe coronaen. Jeg giver her mine 10 bud på en coronafri fremtid. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.20, 12:04
Den svenske stat tøver aldrig med at udsætte sin befolkning for eksperimenter, uanset om det er corona eller masseindvandring i troen på at kunne skabe det ideale samfund. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.09.20, 11:18
Skandaløst, at Cypern forhindrer sanktioner mod Hviderusland. Men Danmark kan gøre meget, hvis udenrigsminister Jeppe Kofod gider. Læs mere