<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det syvende segl

Ros til DR2 for at vise film om pesten i denne tid.

Jeg fik den usædvanlige idé at ville se ”Deadline” på DR2 her til aften. Blot for at konstatere, at ”Deadline”s daglige udsendelser er aflyst indtil videre på grund af coronavirussens hærgen. I stedet kunne programoversigten fortælle mig, at der fra kl. 22.30 og godt halvanden time frem stod Ingmar Bergmans mesterværk fra 1957, ”Det syvende segl”, på menuen.

Jeg tog chancen og så filmen, som jeg ikke har set, siden jeg var dreng i 1970’erne. Jeg husker tydeligt, at jeg dengang var dybt fascineret af, at den svenske ridder Antonius Block spillede skak med Døden. Hvis ridderen vandt, ville han overleve pesten i midten af 1300-tallet, den sorte død. Dengang håbede jeg inderligt på, at ridderen ville vinde. Jeg har for længst indset, at det ikke lå i kortene, faktisk var det netop umuligt.

Gøgleren Jof, hans kone, Mia, og deres lille søn, Michael, reddes, fordi ridderen får Døden til at blive uopmærksom et øjeblik, mens deres skakspil er ved at nå sin forudsigelige ende. Alle andre i ridderens nærhed, inklusive naturligvis ham selv, går til i pesten, som måske en tredjedel af Europas befolkning gjorde det.

Jeg har ikke nemt ved at tro, hvis jeg skal være hudløst ærlig, men jeg kan anfægtes og bliver det, når jeg ser et mesterværk som det, DR2 til mere end fuldgod erstatning for ”Deadline” valgte at bringe søndag den 15. marts og til lidt over midnat.

Ridderens anfægtelser, og de øvriges tillige hermed, er skildret på en måde, der vidner om en meget stor kunstner, som Ingmar Bergman var, al hans sikkert generelle venstreorienterethed til trods.

Det er virkelig det meget lille menneske, der er stillet over for den meget store og grumme virkelighed, som verden er, der fortælles om i filmen ”Det syvende segl”. Det er meningsfuldhed over for meningsløshed, der står krystalklart, og det er understregningen af, hvor smal stien er imellem de to yderpoler.

DR2 skal have ros for to ting i aftenens anledning, dels for overhovedet at vise en film, som voksne mennesker kan holde ud, dels for at vise en film, der er en grim påmindelse om, at der netop nu er en hærgende virus, der ganske vist ikke er at sammenligne med den sorte død, men som vil borttage tusinder og atter tusinder af mennesker. Borttaget til netop døden, den store ubekendte.

Og så er jeg – ellers var jeg ikke mig selv tro – nødt til afslutningsvist at skrive, at jeg fortsat vil holde øje med den regering, der i øjeblikket har magten i Danmark. Enhver regering havde såmænd nok gjort nogenlunde det samme, men regeringens og statsministerens åbenlyse magtglæde, magtbegejstring, er ikke rar at følge.

Jeg har læst et ualmindeligt pinligt indlæg på Altinget.dk, der, så vidt jeg kan se, forlanger, at alle kritiske røster holder kæft, mens coronaen hærger. Indlægget er så dumt, at jeg vælger ikke at linke til det.

Selvfølgelig tier jeg ikke stille. Jeg retter mig efter myndighedernes påbud, naturligvis, jeg er ganske med på modbydeligheden af denne virus, men jeg forbeholder mig til enhver tid retten til at kritisere en regering, der forekommer mig magtglad i en grad, jeg ikke kan mindes i min levetid.

Således kom vi omkring DR2’s glimrende beslutning om at vise mesterværket fra 1957, ”Det syvende segl”, og den aktuelle dagssituation.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}