<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nej tak til EU-Kommissionens lovbestemte mindsteløn

På tværs af tre nordiske ungdomsfagforbund siger vi klart: Hvis EU-Kommisionen ønsker er at sikre de europæiske arbejderes levevilkår, så er en lovbestemt mindsteløn det kortsigtede valg. Lad os i stedet satse på organisering og europæisk solidaritet!

Følgende indlæg er skrevet sammen med Sandra Åberg Kristiansen, Ungdomsleder for El & It i Norge og Jonas Eriksson, Centralt Ungdomsansvarlig for Elektrikerna i Sverige

EU-kommisionen arbejder stadig på deres forslag til en lovbestemt mindsteløn. Fra tre nordiske ungdomsfagforbund er vi dog stadigvæk ikke blevet overbevist om, at det er vejen til at sikre et trygt arbejdsliv for de europæiske arbejdere i fremtiden.

Vi forstår dog godt, hvorfor at forslaget om at lovbestemme mindstelønnen på papiret kan virke som en god ide - “lad os sikre, at arbejdstagere på tværs af Europa har et minimumsniveau i deres indkomst, som de kan leve af”. At de syd- og østeuropæiske lande, hvor den lave løn følges af den lave organisering, modtager forslaget positivt er derfor selvfølgelig kun forståeligt. Men forståeligt bør det også være, hvorfor at nordiske politikere, arbejdsgivere og fagforbund har vendt tommelfingeren nedad alligevel.

Vi frygter stadig, at mindsteløn ikke vil blive et minimumsniveau, men derimod et de facto loft. Vi frygter, at forslaget vil åbne bagdøren på vid gab for et “working poor”-arbejdsmarked i Norden, hvor folk med ét eller flere jobs, stadig skal tumle rundt i fattigdom. Og derfor anser vi forslaget som alt andet end et socialt tiltag fra kommissionen.

Samtidig er det et totalt opgør med den måde, som vi fastsætter vores arbejdsforhold i Norden, hvor langt størstedelen af alt der har med vores arbejdsliv at gøre, aftales i forhandlinger mellem arbejdstagere og arbejdsgivere. Det har sikret høj beskæftigelse, sund økonomi og ordentlige levevilkår for de mange i stedet for de få. Gode jobs, samarbejde på tværs af samfundet, ja den tillid vores samfund bygger på, tilskriver vi først og fremmest den nordiske arbejdsmarkedsmodel.

Og derfor er frygten fra os ikke kun den sats, som en lovbestemt mindsteløn vil fastsætte, men også det faktum, at det vil gøre lønnen til et politisk spørgsmål i Stortinget, Rigsdagen og Folketinget. Løn bliver noget der fastsættes efter hvordan vinden blæser, op og ned, ned og op, og under nåde af skiftende politiske flertal. Der er derfor, at vi ikke stopper kampen mod EU-kommissionens forslag, før vi har set et endeligt, konkret og vandtæt forslag, der tager hensyn til den nordiske arbejdsmarkedsmodel. Men hvis kommissionen har et reelt ønske om at styrke forholdene for europæiske arbejdere, så er der bedre steder at starte!

Styrk mulighederne for medbestemmelse på arbejdspladserne, bekæmp misbruget af vikararbejde, indfør fradrag for fagforeningskontingenter, udvid mulighederne for sociale klausuler på offentlige udbud. Der er masser af langsigtede løsninger modsat Kommissionens kortsigtede mindsteløn. Men uanset hvad, så skal det i sidste ende være op til det enkelte land at bestemme, hvad der passer bedst til dem.

Vi skriver dette indlæg, fordi vi ønsker de samme arbejdsforhold for vores europæiske kolleger, som vi selv nyder godt af. Derfor råber vi vagt i gevær! Fordi vi er stolte af, at når vi i Norge, Sverige og Danmark tjekker ind på byggepladsen, fabrikshallen eller kontoret, så er vi omgivet af kolleger, der får en løn de kan kan leve af, og at forskellene på tværs af fag, køn og nationalitet er relativt små. Det er et arbejdsliv, der er værd at leve!

Derfor må de nordiske lande blive ved med at kæmpe og give klar besked til EU, indtil de har forstået det: en lovbestemt mindsteløn er måske et fint værktøj for de lande, hvis fagforeninger efterspørger det, men det er i sidste ende en kortsigtet løsning. Er ønsket et godt arbejdsliv for den europæiske arbejderklasse, så hjælp dem med at organisere sig. Det er et forslag, som vi gerne bakker op om.

Sandra Åberg Kristiansen, Ungdomsleder for El & It i Norge

Jonas Eriksson, Centralt Ungdomsansvarlig for Elektrikerna

Mathias Vinholt, Formand for Dansk El-Forbund Ungdom

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mathias Vinholt (f. 1994) er elektrikerlærling, formand for Dansk El-Forbund Ungdom og socialdemokrat. Flasket op hjemmefra med glæden ved beskæftigelsen, at man aldrig skal ligge fællesskabet unødigt til last og lediggangen som roden til alt ondt, kaster han sig ind i debatter om uddannelse, arbejdsmarkedet, og hvordan vi igen får en ungdom, der går mindre op i at iscenesætte sig selv og mere op i at vise, hvad man dur til.
Annonce
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.09.20, 22:21
Debatten må tilbage på sporet Læs mere
Af Josephine Fock
22.09.20, 17:36
Det er et fælles ansvar at bekæmpe coronaen. Jeg giver her mine 10 bud på en Coronafri fremtid. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.20, 12:04
Den svenske stat tøver aldrig med at udsætte sin befolkning for eksperimenter, uanset om det er corona eller masseindvandring i troen på at kunne skabe det ideale samfund. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.09.20, 11:18
Skandaløst, at Cypern forhindrer sanktioner mod Hviderusland. Men Danmark kan gøre meget, hvis udenrigsminister Jeppe Kofod gider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.20, 17:19
I løbet af få årnår USA en tilstand, hvor flertallet blandt hvide kan pakke sammen. Og jeg er sikker på, at temmelig mange af de hvide amerikanere vil blive ret sure, når det går op for dem, at spillet er tabt. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.20, 12:41
Det har været en lang vej til mit danske statsborgerskab. Men nu er jeg dansk - også på papiret. Selv om Nye Borgerliges Mette Thiesen forsøgte at miskreditere mig undervejs. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.20, 19:52
Latter og glæden ved at være sammen med andre er en vigtig ingrediens i livsglæde.   Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
20.09.20, 18:01
App redder liv - og den kan ikke misbruges til overvågning. Men hvorfor gør regeringen ikke mere for at få os til at bruge den? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.20, 08:35
Demokraterne vil vente med at finde en afløser til Ruth Bader Ginsburg i den amerikanske højesteret. Alle kneb gælder under ”den kolde borgerkrig” i USA. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.20, 19:00
Det ville være en fordel for alle parter, hvis flere moderne kvinder forstod at stikke en syngende lussing. Læs mere