<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Drop din forvanskning af Grønlands fortid, Aki-Matilda Høegh-Dam

Flertallet af Nuuks borgere har et andet syn på Hans Egede end det højtråbende folketingsmedlem, der fortegner forholdet mellem Grønland og Danmark

”Hans Egedes historie er også vores historie. Vi mener det alvorligt. Vi er kristne, og det er næsten alle grønlændere. Det mener vi, der er født i Nuuk”.

Sådan lød det fra en gruppe grønlændere ved det borgermøde, der mandag aften blev afholdt i Nuuk. Spørgsmålet til debat var byens statue af Hans Egede, som visse grønlændere med det socialdemokratiske folketingsmedlem Aki Matilda Høegh-Dam i spidsen ønsker hen, hvor peberet gror. Nej, sagde denne gruppe Nuuk-borgere; de ønsker at statuen bliver, hvor den er, og det viser sig nu, at de tilhører flertallet, og at de højtråbende Egede-hadere udgør et mindretal. Det har afstemningen om Hans Egede-statuens fremtid skåret ud i pap.

En reportage fra mødet bekræftede det, som mediebilledet for tiden fortrænger:

At følelsen af fællesskab mellem Grønland og Danmark står stærkt deroppe. At ikke alle bærer nag til Danmark og tror de vanvittige røverhistorier, som Aki Matilda Høegh-Dam og co. turnerer rundt med. Påstande, der kun kan bidrage til at sætte danskere og grønlændere op imod hinanden og derfor fortjener at blive modsagt.

Lad os tage fat på tre af de myter, hun bringer til torvs i Berlingske Tidende 27. juni.

1. Hans Egede var grusom. »Hvis grønlænderne nægtede at blive kristne, skulle de slås ihjel. De skulle behandles som slaver. Han lænkede dem, han piskede dem, og han torturerede dem.” Det er ganske enkelt ikke sandt. Som flere historikere har gjort opmærksom på, blev grønlænderne ikke tvunget til at blive kristne. Tværtimod var Egede meget tilbageholdende med at døbe og ville først sikre sig, at de havde tilstrækkeligt kendskab til kristendommen. Vil man vide mere om Egede skal man læse hvad den forfatteren Mogens Hindsberger skriver om Egede og glemme alt om Høegh-Dams absurde påstande.

2. Da Grønland i 1953 fik samme status som et dansk amt, var det udtryk for fortsat ”kolonisering”: "Grønlænderne skulle gøres danske og blive en del af det danske rige. Man industrialiserede og sikrede sig, at grønlænderne lærte dansk.”

”Man” er her ifølge Aki Matilda Høegh-Dam endnu engang de onde danskere, der koldsindigt udnyttede grønlænderne. Men sagen er jo, at datidens grønlandske talsmænd selv var de ivrigste tilhængere af den fuldstændige åbning mod Danmark.

En betydelig mand, som det grønlandske folketingsmedlem Augo Lynge agiterede ivrigt for denne udvikling, samtidig med at han var stærk fortaler for grønlandsk kultur. Med leksikonets ord: ”Et moderne Grønland, som en del af Danmark, kunne efter hans opfattelse også være et grønlandsk Grønland. Men han anså befolkningens udvikling for en nødvendig betingelse for, at den fremover kunne fungere som et folk og komme ud af den stærke afhængighed af Danmark.”

Grønlands nye status i 1953 havde med andre ord ikke noget med fortsat kolonisering at gøre, men var et resultat, som grønlændernes talsmænd selv havde arbejdet for. Hvorfor skrive historien om og gøre grønlænderne til hjælpeløse ofre?

3. Udgangspunktet for Aki-Matilda Høegh-Dam er den forslidte myte om, at Grønland gennem alle årene var en dansk koloni ligesom Hans Egede var en ”grusom kolonisator”. Påstanden bliver ikke mere sand af at blive gentaget.

Den oprindelige befolkning i Grønland var ikke inuitterne, men nordboerne, der kom til Grønland i 900-tallet. I løbet af middelaldren blev Grønland officielt en del først af Norge siden af Norge-Danmark som et såkaldt biland. Da Hans Egede drog til Sydgrønland i 1721, gjorde han det for at sikre, at kristendommen ikke definitivt forsvandt fra det land, der engang havde huset et bispedømme. Han gjorde det ikke for at tjene penge og gøre et andets folks land til en økonomisk indbringende koloni. Derfor er det helt i skoven at ville gøre Grønland til en del af et kolonihistorisk museum , ligesom det vidner om en himmelråbende uvidenhed at kræve ”afkolonisering”, sådan som Aki-Matilda Høegh-Dam gør det lige nu. Afkoloniseringskravet er en problemstilling som er importeret fra USA og Storbritannien og som er fjernt fra den dansk-grønlandske virkelighed – læs historikeren Thorkild Kjærgaards essay her og bliv klogere.

Jeg tror vitterligt, at Augo Lynge ville vende sig i sin kolde grav, hvis han vidste, på hvilket lavt og løsagtigt niveau hans efterfølger i Folketinget bevæger sig på.

Det er en ærlig sag at ønske at Grønland bryder helt med Danmark, men det er ikke en ærlig sag at anvende forvanskninger og løsagtig propaganda i denne kamp.

Det er på tide, at Aki-Matilda Høegh-Dam dropper sin historieforvanskning.

Hun kunne jo begynde med at lytte til flertallet af borgerne i Nuuk.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Annonce
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.09.20, 22:21
Debatten må tilbage på sporet Læs mere
Af Josephine Fock
22.09.20, 17:36
Det er et fælles ansvar at bekæmpe coronaen. Jeg giver her mine 10 bud på en Coronafri fremtid. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.20, 12:04
Den svenske stat tøver aldrig med at udsætte sin befolkning for eksperimenter, uanset om det er corona eller masseindvandring i troen på at kunne skabe det ideale samfund. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.09.20, 11:18
Skandaløst, at Cypern forhindrer sanktioner mod Hviderusland. Men Danmark kan gøre meget, hvis udenrigsminister Jeppe Kofod gider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.20, 17:19
I løbet af få årnår USA en tilstand, hvor flertallet blandt hvide kan pakke sammen. Og jeg er sikker på, at temmelig mange af de hvide amerikanere vil blive ret sure, når det går op for dem, at spillet er tabt. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.20, 12:41
Det har været en lang vej til mit danske statsborgerskab. Men nu er jeg dansk - også på papiret. Selv om Nye Borgerliges Mette Thiesen forsøgte at miskreditere mig undervejs. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.20, 19:52
Latter og glæden ved at være sammen med andre er en vigtig ingrediens i livsglæde.   Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
20.09.20, 18:01
App redder liv - og den kan ikke misbruges til overvågning. Men hvorfor gør regeringen ikke mere for at få os til at bruge den? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.20, 08:35
Demokraterne vil vente med at finde en afløser til Ruth Bader Ginsburg i den amerikanske højesteret. Alle kneb gælder under ”den kolde borgerkrig” i USA. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.20, 19:00
Det ville være en fordel for alle parter, hvis flere moderne kvinder forstod at stikke en syngende lussing. Læs mere