<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nej, det er ikke ”fucking fantastisk”, at Kristian Jensen opløser sin familie

Hvorfor er vi begyndt at hylde folk, der er utro?

”Jeg synes, det er fucking fantastisk.”

Så yndefuldt lød det, da min ærede blogger-kollega Anna Thygesen offentligt hyldede Venstres tidligere næstformand, Kristian Jensen, fordi han er begyndt at danne par med den hippe sangerinde Pernille Rosendahl og derfor er gået fra sin kone.

Hvad er det egentligt, der er fantastisk? At en ægtemand er sin kone utro, forlader hende og på den måde smadrer den familie, de sammen har bygget op over flere årtier?

At det skulle være ”fucking fantastisk”, kan man kun mene, hvis man opfatter forholdet mellem kønnene som en jungle, hvor den stærkeste, smukkeste og mest hæmningsløse altid er vinderen – og den, der er trofast og hensynsfuld, taberen.

Noget tyder på at denne utroskabs-kult er ved at blive udbredt i landet. Det er ved at blive den nye moral – læs amoral. Hjerteløshed ophævet til ny norm.

Kristian Jensen gjorde sig selv til eksponent for kulten, da han (helt unødvendigt) begyndte at begrunde sine skilsmisseønsker offentligt. Han fik det til at lyde som om det nærmest var hans pligt at forlade hustruen:

”Jeg har fået stærke følelser for Pernille, og det kan jeg selvfølgelig ikke komme videre med, mens jeg er gift. Kærlighed er en følelse, der er svær at styre, og så er man nødt til at tage konsekvensen.”

Nødt til! Er man virkelig nødt til at give efter for forelskelse og stærke følelser?

Hvis man har den opfattelse, hvordan kan man så overhovedet afgive et ægteskabsløfte?

Her bliver man ikke spurgt, om man vil elske og ære den anden, lige indtil man udvikler stærke følelser for en tredje. Man bliver spurgt, om man vil elske og ære den anden ”indtil døden skiller jer ad”

Når jeg som præst har vielser, er der én ting jeg igen og igen bemærker. Der, hvor folk er mest tilstede, er ikke når bruden går op af kirkegulvet, eller når en særlig dygtig sangerinde synger en smuk arie – eller hvis præsten skulle være særlig heldig med sin tale. Nej, dét øjeblik, hvor man kan høre en knappenål falde til jorden, er, når brudeparret afgiver deres troskabsløfter. Svarer ja på spørgsmålet:

”Vil du elske og ære hende og leve med hende i medgang og modgang i hvad lykke Gud den almægtige vil tilskikke jer som en ægtemand bør leve med sin ægtehustru”

Når de ord lyder, SÅ lyttes der. Dét er højtid.

I grunden ikke så underligt, for det er løftet – det store, alvorlige løfte – der konstituerer ægteskabet og har gjort det i 800 år. Og jeg synes, det er så fint, at man i dansk tradition altid har givet hinanden hånden efterfølgende. Et håndtryk er mere forpligtende end et smækkys.

Der lyttes nede i kirken, fordi enhver over 30 nok sidder og funderer over, hvordan man selv har forvaltet det løfte, man engang afgav. Og det er nok ikke altid så muntert at tænke over.

Én ting er imidlertid, at tingene går galt, og folk ender med at blive skilt. Det er sørgeligt, men hører jo med, når det nu er en falden og uperfekt verden vi lever i.

Noget andet er, når man ophøjer utroskaben til noget beundringsværdigt, noget ”fucking fantastisk”. Så siger vi goddag til kynismen, hjerteløsheden – jungleloven.

De frigjorte vil selvfølgelig altid påstå, at man er en sur og snerpet, halvkatolsk moralist, når man kan mene noget sådant.

Men det handler jo ikke om, hvad folk synes; det handler jo altid om den anden. Det er anden, man er tro overfor. Det er den anden, man har lovet troskab, man træder på, når man er utro. Ens næste.

Det er ikke ”fucking fantastisk”, det er bare troløst og sølle. .

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Katrine Winkel Holm (f. 1970) er præst, forfatter og fhv. formand for Trykkefrihedsselskabet. Hun er medlem af DR's bestyrelse.
Annonce
Seneste blogs
Af Josephine Fock
22.09.20, 17:36
Det er et fælles ansvar at bekæmpe coronaen. Jeg giver her mine 10 bud på en Coronafri fremtid. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.20, 12:04
Den svenske stat tøver aldrig med at udsætte sin befolkning for eksperimenter, uanset om det er corona eller masseindvandring i troen på at kunne skabe det ideale samfund. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.09.20, 11:18
Skandaløst, at Cypern forhindrer sanktioner mod Hviderusland. Men Danmark kan gøre meget, hvis udenrigsminister Jeppe Kofod gider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.20, 17:19
I løbet af få årnår USA en tilstand, hvor flertallet blandt hvide kan pakke sammen. Og jeg er sikker på, at temmelig mange af de hvide amerikanere vil blive ret sure, når det går op for dem, at spillet er tabt. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.20, 12:41
Det har været en lang vej til mit danske statsborgerskab. Men nu er jeg dansk - også på papiret. Selv om Nye Borgerliges Mette Thiesen forsøgte at miskreditere mig undervejs. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.20, 19:52
Latter og glæden ved at være sammen med andre er en vigtig ingrediens i livsglæde.   Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
20.09.20, 18:01
App redder liv - og den kan ikke misbruges til overvågning. Men hvorfor gør regeringen ikke mere for at få os til at bruge den? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.20, 08:35
Demokraterne vil vente med at finde en afløser til Ruth Bader Ginsburg i den amerikanske højesteret. Alle kneb gælder under ”den kolde borgerkrig” i USA. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.20, 19:00
Det ville være en fordel for alle parter, hvis flere moderne kvinder forstod at stikke en syngende lussing. Læs mere
Af Utku H. Güzel
19.09.20, 14:40
Hvis man ikke allerede vidste det, så er det da i hvert fald blevet klart og tydeligt, at omkring 8000 jøder betyder langt mere, end flere hundredetusinde muslimer tilsammen gør. Læs mere