<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der skal en ny sheriff til byen. Og sheriffen skal vælges af folket

Borgerne mangler tillid til politiet. Det kan kun ændres, hvis vi indfører mere demokrati i politiets rækker og lader borgerne vælge politidirektøren i landets 12 politikredse.

Jeg bruger en stor del af mine arbejdstimer netop nu på at løbe til og fra forhandlinger i Justitsministeriet om en ny flerårsaftale for politiet. Her tales meget om lokale og nære indsatser, der skal være med til at skabe tryghed, uanset om du bor i Thisted eller Tingbjerg. Så langt så godt. Men jeg tror ikke, vi når i mål med det alene.

For sandheden er, at befolkningens tillid til politiet er dalende. Flere kommuner, handelsdrivende og virksomheder ønsker at anvende private vagtværn til opgaver, der burde være helt almindelige politiopgaver som at forhindre butikstyveri, biltyverier og efterforske indbrud. Da justitsminister Nick Hækkerup præsenterede regeringens udspil til en ny politiaftale, fremhævede han faktisk, at kun seks ud af ti borgere er tilfredse med den kontakt, de har haft med politiet. Det undergraver retsstaten og dermed vores demokrati.

Jeg går med en drøm om at eksperimentere med en folkevalgt politiledelse i de 12 danske politikredse, for jeg mener helt grundlæggende, at du og jeg skal have langt større indflydelse på, hvordan staten forvalter sit magtmonopol. Det er jo selvfølgelig ikke en løsning, vi kan rulle ud i samtlige politikredse i morgen, men ordningen burde prøves af som et pilotprojekt i Nordsjællands Politi, der strækker sig over fire år - samme periode som et politiforlig. I Nordsjællands Politi har der i de senere år været en del uro på de interne linjer, hvor ledelsen og de ansatte har været uenige om en række forhold. Blandt andet mængden af den tryghedsskabende tilstedeværelse på gaden. Det helt nære forhold mellem borger og politi.

 Borgerne bør have medbestemmelse på, hvordan politiet forvalter sine opgaver. Det er jo trods alt borgerne, de er sat i verden for at beskytte. Modellen er kendt fra England, hvor alle ustraffede borgere over 18 med et britisk eller europæisk statsborgerskab i dag kan stille op til valg som såkaldt Police and Crime Commissioner. Den folkevalgte politidirektør skal naturligvis agere inden for retsplejeloven og fortsat være underlagt Det Uafhængige Politiklagenævn i behandlingen af klager over politiet.

Justitsministeriet bør øjeblikkeligt nedsætte en task-force bestående af faglige eksperter, politirepræsentanter, anklagemyndigheden, domstole og Kriminalforsorgen samt faglige organisationer og forskere på området, så vi kan få fuldt overblik over de engelske erfaringer og få skabt en model for et lignende forsøg i Danmark.

Gennem demokrati skal vi øge trygheden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Josephine Fock (f. 1965) er politisk leder i Alternativet. Josephine Fock er medstifter af Alternativet og uddannet jurist og har en fortid i fagbevægelsen, hvor hun har været sekretariatschef for OAO (Offentlige Ansattes Organisationer) og som chefforhandler har hun forhandlet overenskomsten for alle statsligt ansatte med de seneste tre finansministre. Josephine Fock er fritidssejler, naturelsker og den yngste i en søskendegruppe på fem.
Annonce
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.09.20, 22:21
Debatten må tilbage på sporet Læs mere
Af Josephine Fock
22.09.20, 17:36
Det er et fælles ansvar at bekæmpe coronaen. Jeg giver her mine 10 bud på en Coronafri fremtid. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.20, 12:04
Den svenske stat tøver aldrig med at udsætte sin befolkning for eksperimenter, uanset om det er corona eller masseindvandring i troen på at kunne skabe det ideale samfund. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.09.20, 11:18
Skandaløst, at Cypern forhindrer sanktioner mod Hviderusland. Men Danmark kan gøre meget, hvis udenrigsminister Jeppe Kofod gider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.20, 17:19
I løbet af få årnår USA en tilstand, hvor flertallet blandt hvide kan pakke sammen. Og jeg er sikker på, at temmelig mange af de hvide amerikanere vil blive ret sure, når det går op for dem, at spillet er tabt. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.20, 12:41
Det har været en lang vej til mit danske statsborgerskab. Men nu er jeg dansk - også på papiret. Selv om Nye Borgerliges Mette Thiesen forsøgte at miskreditere mig undervejs. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.20, 19:52
Latter og glæden ved at være sammen med andre er en vigtig ingrediens i livsglæde.   Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
20.09.20, 18:01
App redder liv - og den kan ikke misbruges til overvågning. Men hvorfor gør regeringen ikke mere for at få os til at bruge den? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.20, 08:35
Demokraterne vil vente med at finde en afløser til Ruth Bader Ginsburg i den amerikanske højesteret. Alle kneb gælder under ”den kolde borgerkrig” i USA. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.20, 19:00
Det ville være en fordel for alle parter, hvis flere moderne kvinder forstod at stikke en syngende lussing. Læs mere