<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De unge gør EU's fremtid lys. Skuf dem ikke

Nationalkonservative EU-modstandere fylder i debatten, men har ikke opbakning i befolkningen

”Vi er samlet for at fejre”.

Sådan lød det fra professor i statskundskab Kasper Møller Hansen, da han for nyligt præsenterede sin undersøgelse af valget til europaparlamentet i 2019. Mine hænder var også oppe over hovedet.

For valgdeltagelsen var tårnhøj. Det sørgede de unge for!

Undersøgelsen giver et klart modbillede til den EU-dystopi, vi har set i kølvandet på Brexit. Fra de nationalkonservative hører vi, at borgerne ikke kan døje EU, at flere lande vil følge i kølvandet på Brexit, at Bruxelles er et elitært sted - alle de gamle travere.

Men virkeligheden er, at fortalerne for et stærkt europæisk samarbejde fik et drøngodt resultat ved EP-valget. Og stemmeprocenten var meget høj. De unge stemte især, fordi de bekymrer sig om klimaet. De ved at kun gennem forpligtende internationalt samarbejde, kan man gøre noget ved det problem som truer kloden. Det afgørende er, at vi nu bruger momentum til at levere. For ellers bliver den store optimisme kun til stor skuffelse.

For det første skal vi have gennemført en grøn pakke i Europa-Parlamentet. Flere midler skal gå fra landbrugsstøtte til bjergbønder og i stedet bruges på grøn forskning og udvikling. Vi skal have pensionskasserne og staterne med. Og vi skal kræve, at Polen accepterer målet om et totalt grønt og CO2-neutralt EU i 2050.

For det andet skal have afskaffet forsvarsforbeholdet i Danmark. Danmark skal kunne deltage i de forsvarspolitiske beslutninger i europæisk regi. Vi kan ikke regne med at Donald Trump vil lade amerikanske skatteydere betale for vores sikkerhed – og det er jo trods alt et meget rimeligt synspunkt. Ergo må vi selv bidrage og få forsvaret til at løbe længeren på literen gennem øget samarbejde om bl.a. indkøb.

For det tredje skal vi have leveret en løsning på flygtninge- og migrantområdet. Nøglen er, at løsningen bliver fælleseuropæisk. Vi skal have styrket de ydre grænser og lavet fælles modtagecentre. Det er en opgave som vi kun kan løse i fællesskab

Kort sagt: Fremtiden for EU er lys. Det er bare ikke det indtryk man får, når man følger med i den danske debat, hvor nationalkonservative debattører har sat sig tungt på både rotationspressen og sendefladen. På mange måder minder situationen faktisk om den yderste venstrefløjs placeringen i debatten i 1970’erne. De fyldte i den offentlige debat og på universiteterne, men der var ikke rigtig nogle der gad at stemme på dem.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}