<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Brexit: Love Will (not) Tear Us Apart

Briternes begrædelige Brexit

When routine bites hard, and ambitions are low.

And resentment rides high, but emotions won’t grow.

And we’re changing our ways, taking different roads.

Sådan lyder første strofe af Joy Divisions helt fænomenale nummer “Love Will Tear Us Apart”. En sang om et forlist ægteskab, hvor de daglige rutiner dræner forholdet for kærlighed, og fylder begge parter med desperation over, at noget, der var så godt engang, ikke længere fungerer.

Britiske Joy Divisions musikalske mesterværk sætter rammen for min ærgrelse over, at Storbritannien snart forlader os - og at de end ikke kan blive enige om at sætte underskriften på skilsmissepapirerne. Det er så trist, at Danmark mister så nær en ven og politisk allieret - og at Brexit har skabt et politisk kaos i parlamentet, der gør det svært at opretholde respekten.

Selvom det gør ondt at blive forladt, så nytter det imidlertid ikke at blive bitter.

Bodelingen skal på plads, og det vigtigste for Danmark er at sikre danske interesser. En skilsmisse kan godt gå hen og blive en dyr omgang, og selvom der ikke er tale om fællesøkonomi, er der rigtig mange danske interesser på spil. Storbritannien udgør Danmarks fjerdestørste eksportmarked. Når vi ikke længere har fælles produktstandarder, statsstøtteregler og institutioner til at håndhæve reglerne, så er det vigtigt med en klar aftale, der sikrer fair konkurrencevilkår for danske virksomheder, både hvad angår det indre marked og det britiske marked.

Tid til at se indad

Efter ethvert brud bør man spørge sig selv, om der er noget, man selv kunne have gjort anderledes. Vi er nødt til at se indad. Hvad får et land som Storbritannien til at forlade et fællesskab efter 40 år med fred og økonomisk udvikling? Hertil tror jeg, at Joy Divisions sang er meget rammende. Storbritannien har i alt for høj grad fokuseret på de irritationsmomenter, der vil være i ethvert samarbejde, og det har været med til endegyldigt at slukke gnisten hos briterne.

Og tid til at se fremad

Det gode ved Brexit har været, at alt tyder på, at det bliver et enkeltstående tilfælde. Den dominoeffekt, som mange frygtede, er udeblevet, og i Danmark er selv Enhedslisten og Dansk Folkeparti ved at indse, hvor skadeligt det vil være for Danmark at kopiere briterne. Danmark er både historisk, politisk og ikke mindst økonomisk tæt forbundet til det europæiske samarbejde, og vores EU-medlemskab er en stor fordel for et lille land som vores. Det får man næppe modstanderne til at indrømme, men heldigvis viser meningsmålingerne, at der bliver færre og færre modstandere.

Derfor skal vi værne om det europæiske samarbejde ved at reformere det indefra. EU skal være stærkt, slankt og effektivt. EU-projektet skal respektere nærhedsprincippet og koncentrere sig om de udfordringer, som medlemslandene bedst løser i fællesskab. Beslutningerne skal tages så tæt på borgerne som muligt, og EU skal regulere der, hvor det giver mening. Resten skal besluttes i medlemslandene.

At genfinde gnisten

Vi må hverken glemme EU’s oprindelige formål eller tage samarbejdets muligheder for givet. Vi skal huske os selv på, hvad det egentligt var ved EU, vi fandt tiltrækkende dengang, og som gjorde, at vi ved folkeafstemningen i 1972 valgte at melde os ind i fællesskabet. Nok var det et ungt og spændende projekt, og ja, det har siden fået nogle år på bagen. Fred i Europa er blevet dagligdag, og det frie marked har heller ikke den samme nyhedsværdi længere. Men skylder vi ikke os selv og hinanden at sætte mere pris på det vi har skabt sammen? - At huske på alt det gode, når vi uundgåeligt støder på modstand eller anden knas i forholdet?

Det mener jeg, at vi samlet set skal blive bedre til, så vi undgår, at love will tear us apart, again.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Jan E. Jørgensen (f. 1965) er medlem af Folketinget for Venstre og er partiets EU-ordfører, kommunalordfører samt menneskerettighedsordfører. Han er desuden rådmand og første viceborgmester på Frederiksberg, hvor han også bor sammen med sin kone og deres to børn. Jan E. Jørgensen er uddannet advokat, men har haft orlov siden 2012, da han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2011.
Annonce
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
17.09.20, 22:24
Er du selv omskåret? Nej, vel. Vidste du, at langt hovedparten af amerikanske mænd er omskåret? At jeg i øvrigt også er det. Og nej, jeg er ikke jøde. Læs mere
Af Henrik Højlund
17.09.20, 20:11
TV-vært Sofie Linde har genopvakt MeToo-postyret. Men hun har utilsigtet også rørt ved en dybere problemstilling. Læs mere
Af Christina Egelund
17.09.20, 16:08
Den tidligere forsvarsminister klandrer Trine Bramsen for åbenmundethed i FE-sagen, men det er jo ham, der beretter vidt og bredt om detaljer. Læs mere
Af Signe Munk
17.09.20, 14:00
Klimaministeren har sit livs chance for at blive husket som ham, der turde gå forrest i klimakampen. Men lige nu lyder han ikke som en, der mente det, da han sagde ja til at nedbringe klimaaftrykket med 70 pct. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.20, 12:57
Har ministerens højtprofilerede handlekraft skadet Danmark? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.09.20, 11:19
Grænserne for upassende adfærd er flydende og bliver lynhurtigt kapret af den yderste venstrefløj. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
16.09.20, 13:50
Privat- og friskoler er for alle – det skal vi holde fast i. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.09.20, 09:50
Brandstifterne får deres vilje, og det er en ynk at se på. Vi skal passe på Europa i stedet for at overlade hende til Berlin. Læs mere
Af Gitte Seeberg
15.09.20, 16:47
Ledere er ansvarlige for en kultur, hvor ansatte ikke udsættes for sexisme. Læs mere