<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forbud mod drengeomskærelse - nedskærelse af friheden

Spørgsmålet om drengeomskærelse er igen i vælten. Og noget tyder på, at vi mere og mere nærmer os et forbud. Et forbud, som af mange anses for en hyldest til friheden. Men det er det stik modsatte. Det er endnu et af efterhånden mange opgør med åndsfriheden her til lands.

For et par år siden skrev Özlem Cekic en novelle til læsebog til brug i skolernes yngre årgange. Novellen vakte røre. I Cekics lille historie om Ayses lillebror, Isak, der omskæres, sammenligner hun drengeomskærelsen med en barnedåb. Ayse diskuterer det med klasseveninden Louise, som kommer fra et hjem, hvor omskærelse fordømmes. De ender med at acceptere hinandens traditioner trods uenighed. ”Vi behøver ikke at være enige om alt for at være venner”, konkluderer Ayse.

Novellen vakte som sagt røre, for ikke at sige ophidselse. Det har jeg meget svært ved at forstå. Det er nemlig helt sandt, hvad en af bispekandidaterne til Helsingør stift sagde i går ved en debat mellem kandidaterne:

”Det skal ikke forbydes. Det ville svare til, for os, at vi i folkekirken ikke måtte døbe vores børn”.

Lige netop. Forbud mod barnedåb – dét kan vi ikke se for os, vel. Men Cekic forsøger med sin fine lille historie at vise, at en drengeomskærelse er en lige så festlig og glad begivenhed i en muslimsk eller jødisk familie, som en dåb er det i en kristen familie.

Kan sekulariserede danskere overhovedet forestille sig det – omskærelse og glæde? Eller strider det simpelthen for stærkt mod deres uvidenhed om religion og tro, så drengeomskærelse – ligesom stort set alt andet religiøst - kun kan forstås i lyset af fysiologi, psykologi og sociologi?

Jeg er udmærket klar over, at der rent fysisk er forskel på dåb og omskærelse. Men helt ærlig – hvor interessant er det? Mange medicinske studier påviser, at drengeomskærelse er ufarligt og sundhedsmæssigt uproblematisk, uden livsforringelse. Og omskærelsen i sig selv foregår fuldstændig smertefrit under bedøvelse.

Og hvis vi endelig skal tale om livsforringende indgreb overfor små børn, kunne man lige så vel fordømme kristne for barnedåb i de dele af verden, hvor kristendommen er under stærkt pres. Det indebærer nemlig i en del tilfælde risiko for senere stærk livsforringelse i kristendomsfjendske samfund, at disse spædbørn ufrivilligt døbes.

Hvis det da er livsforringende at leve et liv efter den sandhed, man er overbevist om. Det er der et meget stort antal religiøse mennesker, som vil afvise. Blandt andet derfor bør vi kæmpe for åndsfrihed, indbefattet retten til at omskære drenge.

Som Chefredaktør Erik Bjerager skrev i en leder i sidste uge:

”Hvis Danmark indfører et forbud mod rituel drengeomskæring, vil det være det første land i verden, der gør det umuligt for først og fremmest jøder at opretholde deres liv og kultur her. Det vil sende et antisemitisk signal og være endnu et udtryk for, at respekten for religion og religiøse mindretal i Danmark er for nedadgående.”

”Vi behøver ikke at være enige om alt for at være venner”, siger Ayse i Cekics novelle. Vi behøver ikke art være enige om alt i ord og livspraksis for at være venner og naboer og landsmænd i samme land.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Henrik Højlund (f. 1960) er valgmenighedspræst i Aarhus Bykirke, tidligere sognepræst i Østjylland og på Nørrebro og fhv. formand for Evangelisk Luthersk Netværk, debattør og forfatter, gæstelærer på Menighedsfakultetet.
Annonce
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.09.20, 22:21
Debatten må tilbage på sporet Læs mere
Af Josephine Fock
22.09.20, 17:36
Det er et fælles ansvar at bekæmpe coronaen. Jeg giver her mine 10 bud på en Coronafri fremtid. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.20, 12:04
Den svenske stat tøver aldrig med at udsætte sin befolkning for eksperimenter, uanset om det er corona eller masseindvandring i troen på at kunne skabe det ideale samfund. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.09.20, 11:18
Skandaløst, at Cypern forhindrer sanktioner mod Hviderusland. Men Danmark kan gøre meget, hvis udenrigsminister Jeppe Kofod gider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.20, 17:19
I løbet af få årnår USA en tilstand, hvor flertallet blandt hvide kan pakke sammen. Og jeg er sikker på, at temmelig mange af de hvide amerikanere vil blive ret sure, når det går op for dem, at spillet er tabt. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.20, 12:41
Det har været en lang vej til mit danske statsborgerskab. Men nu er jeg dansk - også på papiret. Selv om Nye Borgerliges Mette Thiesen forsøgte at miskreditere mig undervejs. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.20, 19:52
Latter og glæden ved at være sammen med andre er en vigtig ingrediens i livsglæde.   Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
20.09.20, 18:01
App redder liv - og den kan ikke misbruges til overvågning. Men hvorfor gør regeringen ikke mere for at få os til at bruge den? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.20, 08:35
Demokraterne vil vente med at finde en afløser til Ruth Bader Ginsburg i den amerikanske højesteret. Alle kneb gælder under ”den kolde borgerkrig” i USA. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.20, 19:00
Det ville være en fordel for alle parter, hvis flere moderne kvinder forstod at stikke en syngende lussing. Læs mere