<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Så spørg, for satan!

Sådan sagde Bertel Haarder i et ophidset skænderi med en DR journalist en fredags aftentime i 2010. Og sådan har jeg tænkt flere gange, når der henover de seneste dage har rullet tv-interviews over skærmen med tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, i anledning af dennes netop udkomne erindringsbog. De fleste spørgsmål har handlet om proces og polemik: -kan du fortsat være medlem af Venstre? Stifter du et nyt parti? -hvordan har du det med Lars Christian Lilleholts facebook opdatering? -har du overvejet at få dig en hobby?

Alt sammen spændende nok, og selv den mindst tabloidt mindede af os kan nok ikke undgå at lade os rive med af det drama, der udspilles i kølvandet på bogudgivelsen. Fair nok. Det er ikke problemet.

Problemet er de spørgsmål, der ikke stilles. De spørgsmål, der går dybere end til det drama, det er så underholdende at følge med i: spørgsmålene om det borgerlige Danmarks fremtid i et større perspektiv.

For Løkkes bog er ikke kun personlige anekdoter om udenlandske statsledere (som ellers er sjove), hårrejsende referater fra hovedbestyrelsesmøder i Venstre og generelle beretninger fra et langt liv i politik.

Løkkes pointe om, at det borgerlige Danmark ikke skal ligge underdrejet for det yderste højres præmis om, at alting handler om at føre udlændingepolitik hinsides konventioner og i øvrigt vende det internationale samfund ryggen har mildest talt ikke fyldt meget i al hurlum-hejet. Det er både ærgerligt og tankevækkende.

For om 50 år er det jo svarene på de spørgsmål, der har fået indflydelse på, hvilket land Danmark udvikler sig til at være.

Skal vi være et åbent og frisindet land, der bekender sig til det internationale samarbejde, eller skal vi være et introvert og bagudskuende land, der lukker dørene for omverdenen?

Jeg mener, Løkke har en åbenlys rigtig analyse af, hvilken vej der er den rigtige at gå for det borgerligt liberale Danmark. Vi er nødt til at frisætte os fra det yderste nationalkonservative højres krav om en evigt strammere udlændingepolitik og deres venden øjnene opad, når talen falder på den internationale retsorden.

Jeg anerkender ganske enkelt ikke deres præmis om, at vi som land og som folk ikke har nogen fremtid, med mindre vi strammer en i forvejen stram udlændingepolitik. Og meget af det handler jo også om at råbe højest og at overgå hinanden i skinger retorik.

Således var det svært at få et konkret svar fra Jakob Ellemann-Jensen, da han i forbindelse med Venstres sommergruppemøde slog fast, at Venstre kun kan lave udlændingepolitik med den såkaldte blå blok. Det mest konkrete var, at han vil rulle regeringens ”lempelser” af udlændingepolitikken tilbage.

Men helt ærligt, det kan da aldrig blive definerende for en samlet borgerlighed, at vi skal blande blod på igen at ville spærre børn inde på et center, hvor de beviseligt havde det virkelig dårligt.

Det farlige ved Venstres nye kurs er, at når først de borgerlige en bloc har købt præmissen om, at udlændingepolitikken skal være omdrejningspunktet for fremtiden, kan vi med sikkerhed kigge ind i en endeløs strøm af usympatiske, diskriminerende og bastante strammerforslag, der på år vil kunne forandre Danmark fra at være et åbent, frisindet land, der internationalt forsvarer menneskerettigheder og retsstaten til noget små-xenofobisk og introvert, der tror vi har nok i os selv. Det er dét valg, vi borgerlige står overfor. Og det er derfor, at vi bør se oprøret om Løkke som noget andet og større end bare personlig polemik. For det er vores allesammens fremtid, det handler om.

Derfor er debatten om borgerlighedens fremtid vigtig.

Så derfor: så spørg da om det! Ikke for satan, men for Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Christina Egelund (født 1977) er borgerlig-liberal, medstifter af partiet Fremad og tidligere medlem af Folketinget. Nordjyde med rødder i turismen, tidl. bestyrelsesmedlem af VisitDenmark, frankofil globalist. Skriver om retsstaten, den borgerlige anstændighed, frihed og formynderi.
Annonce
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.09.20, 22:21
Debatten må tilbage på sporet Læs mere
Af Josephine Fock
22.09.20, 17:36
Det er et fælles ansvar at bekæmpe coronaen. Jeg giver her mine 10 bud på en Coronafri fremtid. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.20, 12:04
Den svenske stat tøver aldrig med at udsætte sin befolkning for eksperimenter, uanset om det er corona eller masseindvandring i troen på at kunne skabe det ideale samfund. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.09.20, 11:18
Skandaløst, at Cypern forhindrer sanktioner mod Hviderusland. Men Danmark kan gøre meget, hvis udenrigsminister Jeppe Kofod gider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.20, 17:19
I løbet af få årnår USA en tilstand, hvor flertallet blandt hvide kan pakke sammen. Og jeg er sikker på, at temmelig mange af de hvide amerikanere vil blive ret sure, når det går op for dem, at spillet er tabt. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.20, 12:41
Det har været en lang vej til mit danske statsborgerskab. Men nu er jeg dansk - også på papiret. Selv om Nye Borgerliges Mette Thiesen forsøgte at miskreditere mig undervejs. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.20, 19:52
Latter og glæden ved at være sammen med andre er en vigtig ingrediens i livsglæde.   Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
20.09.20, 18:01
App redder liv - og den kan ikke misbruges til overvågning. Men hvorfor gør regeringen ikke mere for at få os til at bruge den? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.20, 08:35
Demokraterne vil vente med at finde en afløser til Ruth Bader Ginsburg i den amerikanske højesteret. Alle kneb gælder under ”den kolde borgerkrig” i USA. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.20, 19:00
Det ville være en fordel for alle parter, hvis flere moderne kvinder forstod at stikke en syngende lussing. Læs mere