<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ikke farvel, men på gensyn til Storbritannien

I dag er det slut. En epoke med britisk EU medlemskab er ovre. Brexiteers vandt stort - desværre.

I dag træder Storbritannien ud af den Europæiske Union. Nationalisterne vandt. Dem, som igennem flere år har pustet liv i forestillingen om Storbritannien som et imperium. Forestillingen om at de vil være bedre alene. At Storbritanniens økonomi og handel er begrænset af Bruxelles-bureaukrater. Brexiteers solgte denne fortælling under falsk markedsføring.

I dag begræder vi briternes udmeldelse. Men i morgen fortsætter arbejdet i det europæiske fællesskab. I en verden, der bevæger og ændrer sig hurtigere og hurtigere. Med udfordringer og kriser, der mere end nogensinde før kalder på fælles og og forpligtende politiske svar. aldrig har det været vigtigere at så sammen i et stærkt politisk fællesskab end lige nu.

Og hvilke udfordringer og kriser taler jeg så om? En åbenlys krise er selvfølgelig klimakrisen, der kræver fælles indsats i form af regulering af energimarkeder og mere energieffektive produkter på vores markeder.

Den kommende digitalisering, som vil og allerede har haft enorm indflydelse på vores samfund og levevis, vil også kræve et fælles europæisk svar, der kan tøjle giganter som Google, Huawei og Facebook. Skal staten eje vores data som i Kina? eller vil vi lade virksomhederne eje det som i USA?

Kina og Rusland, der får større og større ambitioner på den internationale spillebane. Det bliver en kamp om værdier, menneskesyn og opfattelser. I en tid, hvor Trump rykker de amerikanske hegnspæle længere væk fra Europa, må vi i fællesskab levere svar, der kan forsvare vores liberale demokrati, borgerlige rettigheder og sikre international stabilitet gennem internationale organisationer. Kun i et sådant fællesskab kan småstater såsom Danmark også have en stemme i den globale boksearena.

Klima, digitalisering og global usikkerhed er bare nogle få emner, som i fremtiden vil kræve fælles politiske svar. Og kun som medlem af EU kan Storbritannien sammen med ligesindede være med til at forme disse politiske svar.

Med Brexit er Storbritannien fra i morgen ikke med til udforme de fælles løsninger på disse udfordringer. I morgen vil de stå på sidelinjen.

Storbritannien har meldt sig ud af det politiske samarbejde i EU. Derimod vil de gerne stadig have uhindret adgang til det europæiske marked. Det koster. Men den største pris de betaler, er den politiske indflydelse de taber ved at frasige sig deres pladser i Europaparlamentet, deres plads i Det Europæiske Råd og i EU Kommissionen. Det er ærgerligt, for det britiske folk har internationalt udsyn. De vil være med til at forme svar på fremtidens udfordringer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Andreas Høstgaard Poulsen (f. 1992) er landsformand for Europæisk Ungdom. Han er lige dele europæer og dansker. Han siger ofte noget om de kriser EU befinder sig i og har stærke holdninger til, hvordan fremtidens EU bør se ud. Det handler for ham om at styrke det europæiske demokrati og tage et opgør med medlemslandenes snævre egeninteresser. Privat er han studerende ved Lunds Universitet i Sverige.
Annonce
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.09.20, 22:21
Debatten må tilbage på sporet Læs mere
Af Josephine Fock
22.09.20, 17:36
Det er et fælles ansvar at bekæmpe coronaen. Jeg giver her mine 10 bud på en Coronafri fremtid. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.20, 12:04
Den svenske stat tøver aldrig med at udsætte sin befolkning for eksperimenter, uanset om det er corona eller masseindvandring i troen på at kunne skabe det ideale samfund. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.09.20, 11:18
Skandaløst, at Cypern forhindrer sanktioner mod Hviderusland. Men Danmark kan gøre meget, hvis udenrigsminister Jeppe Kofod gider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.20, 17:19
I løbet af få årnår USA en tilstand, hvor flertallet blandt hvide kan pakke sammen. Og jeg er sikker på, at temmelig mange af de hvide amerikanere vil blive ret sure, når det går op for dem, at spillet er tabt. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.20, 12:41
Det har været en lang vej til mit danske statsborgerskab. Men nu er jeg dansk - også på papiret. Selv om Nye Borgerliges Mette Thiesen forsøgte at miskreditere mig undervejs. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.20, 19:52
Latter og glæden ved at være sammen med andre er en vigtig ingrediens i livsglæde.   Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
20.09.20, 18:01
App redder liv - og den kan ikke misbruges til overvågning. Men hvorfor gør regeringen ikke mere for at få os til at bruge den? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.20, 08:35
Demokraterne vil vente med at finde en afløser til Ruth Bader Ginsburg i den amerikanske højesteret. Alle kneb gælder under ”den kolde borgerkrig” i USA. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.20, 19:00
Det ville være en fordel for alle parter, hvis flere moderne kvinder forstod at stikke en syngende lussing. Læs mere