Annonce
Videnbrevkasse

Er der mus i melet?

Foto: AP

Som opvokset på landet i 1950’erne husker jeg de utallige mus, edderkopper og andre insekter, der fandtes i kornet, når vi kørte det ind. Hvad bliver der af alle de dyr i dag, når man kører med de store maskiner? Selv om der måske ikke er så mange dyr i avlen nu til dags, kan det vel ikke undgås, at der kommer dyrerester med i kornet, når det høstes? I gamle dage var man jo ikke så sart, men også i dag må der vel være rester af dyrene i melet, for kornet bliver vel ikke skyllet, før det males?

Venlig hilsen K. Kristensen, Rønde

Newton har talt med Berit Munk, kvalitetschef ved Lantmännen Cerealia A/S:

»Alt korn bliver i dag hentet ind ved hjælp af mejetærskere, og eventuelle levende dyr overlever ikke mødet med sådan en. Derudover foregår lagring af korn typisk i meget store siloer, som holder kornet helt beskyttet i forhold til både vejr og dyr.

Vi ser dog rester fra insekter og små døde dyr, når vi modtager kornet fra markerne på vores mølleri, men efter kornets første rensning bliver disse rester af dyr og insekter tydelige, og de skilles fra. Derefter bliver kornene børstet, så alle sandkorn, jordpartikler, avner og løse skaldele sigtes eller suges fra. Dernæst er der forskellige rensemaskiner, der fratager sorte og underudviklede kerner. Så kornkvaliteten er i dag rigtig høj set i forhold til gamle dage. Når kornet har været igennem renseriet, så er det helt rent korn, der er tilbage til at formale, bl.a. til mel.«

.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her