Biologiske organismer kan stå bag huler på Mars
Mikroorganismer, som danner kalksten, har vist sig at være en vigtig spiller i drypstenhulers vækst. Forskerne mistænker nu biologiske mikroorganismer for også at stå bag huler på Mars.
Drypstenshuler er et fascinerende syn med de lange 'kalkstenstapper', som vokser ned fra loftet og op fra gulvet. De dannes over mange tusinde år, fordi små vanddråber udskiller kalksten. Nogle af drypstenene kan endda blive flere meter lange, selvom de kun vokser få millimeter på flere hundrede år.
Nu har forskere opdaget, at mikroorganismer, som danner kalksten, tilsyneladende er en vigtig spiller i drypstenenes vækst. Det har fået dem til at spekulere på, om det samme mon kunne gøre sig gældende i lignende huler et helt andet sted i verden – eller rummet, rettere sagt, for forskerne mistænker nemlig mikroorganismer for også at stå bag huler på Mars.
Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se billeder af de fascinerende drypstenshuler i studiet: Står mikroorganismer bag huler på Mars?
»Uden denne mikrobielle aktivitet ville drypstenene være mindre - eller måske ville de slet ikke eksistere,« siger Magnus Ivarsson, der er forsker hos Nordisk Center for Jordens Udvikling ved Syddansk Universitet og en del af studiet, i en pressemeddelelse fra Syddansk Universitet.
Forskerholdet, der består af folk fra Danmark, Sverige og Spanien, har udforsket den 30 meter lange Tjuv-Antes granithule i det nordlige Sverige. Den huser nemlig flere forskellige slags drypsten, som forskerne har nærstuderet.
Læs også hos Videnskab.dk: Mystisk sten dukket op på Mars
Drypsten dannes normalt ved, at kulsyreholdigt vand siver gennem en klippe eller et bjerg af kalksten, hvor kalkstenen opløses af syren. Når vandet kommer til et hulrum, bliver kulsyren frigivet, og så aflejres det opløste kalksten enten som en stalagmit fra gulvet eller en stalaktit fra loftet.
Men som noget helt nyt har forskerne opdaget, at der i Tjuv-Antes-hulen var en række mikroorganismer tilhørende gruppen af aktinobakterier. Og de havde en helt særlig funktion, når de fik tilført næringsholdigt vand.
»Vanddråberne bragte næringsstoffer med dem, som blev optaget af mikroorganismerne. Det fik dem til at udskille kalk, som aflejredes og med tiden dannede en drypsten,« forklarer Magnus Ivarsson.
Læs også hos Videnskab.dk: Rygter: Rotte fundet på Mars
Opdagelsen af de kalkproducerende mikroorganismer har fået forskerne til at spekulere på, om det samme gør sig gældende i rummet.
Ifølge pressemeddelelsen har man på Mars fundet huler, som minder meget om de drypstenshuler, vi har her på Jorden.
»Hvis mikrober kan være ansvarlige for dannelsen af drypsten på Jorden, kan det samme være tilfældet andre steder i rummet,« siger Magnus Ivarsson.
Læs også hos Videnskab.dk: Videnskabsfolk: Der er liv i rummet
Hvis det er sandt, så vil det ifølge pressemeddelelsen være et tegn på, at biologiske organismer engang kan have levet på Mars.