Dansk forskning gør det muligt at bekæmpe resistente bakterier i antibiotika

Det antipsykotiske stof Thioridazin har vist sig at kunne løse en umulig opgave: at gøre ubrugelig antibiotika anvendelig igen. På den måde kan resistente bakterier atter nedkæmpes.

Artiklens øverste billede
Forskningens formål er på sigt at udvikle et ‘super’ hjælpestof, der ikke længere har en antipsykotisk virkning.

På Syddansk Universitet (SDU) samarbejder en gruppe forskere med Odense Universitetshospital om at afdække, hvilke mekanismer der ligger bag hjælpestoffer og deres effekt på bakterier.

Undersøgelserne viser blandt andet, hvordan hjælpestoffer som for eksempel Thioridazin, der tildligere blev brugt til behandling af sindslidende, sammen med antibiotika kan redde forsøgsdyr fra infektioner med stafylokokker. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en video og blive endnu klogere på projektet.

Thioridazin er dermed banebrydende inden for forskning af modstandsdygtige stafylokokker, der er berygtede for at udvikle smertefulde infektioner hos både mennesker og dyr.

Læs også på Videnskab.dk: Dansk forsker baner vejen for bedre antibiotika

Forskningsleder, lektor, ph.d. og bmb, Birgitte H. Kallipolitis ved Syddansk Universitet, uddyber projektet:

»Stafylokokker udgør en del af vores naturlige bakterieflora. De findes blandt andet på vores hud og i vores næse. Hvis man er så uheldig at få en rift eller et sår, så kan stafylokokkerne påbegynde en infektion.«

»Desværre er der opstået antibiotikaresistente stafylokokker, der er meget svære at bekæmpe, så derfor arbejder vi på at udvikle en ny strategi til bekæmpelse af infektioner forårsaget af antibiotikaresistente stafylokokker,« forklarer Birgitte H. Kallipolitis

Læs også på Videnskab.dk: Antibiotika smadrer kroppens forsvarsbakterier

I denne strategi indgår blandt andet undersøgelser af, hvordan bakterier påvirkes af Thioridazin i kombinationen med forskellige typer af bakteriehæmmende medicin.

Det omfatter blandt andet såkaldte 'drabsforsøg', hvor bakterier udsættes for Thioridazin, enten alene eller i kombination med antibiotika for herefter at se, om bakterierne overlever eller dør.

Resultaterne af disse undersøgelser har sidenhen vist, at stafylokokker bliver dræbt, når antibiotika tilsættes hjælpestoffer.

Læs også på Videnskab.dk: Antibiotika ændrer grises maver

Ved at anvende et hjælpestof som Thioridazin kan forskere fortsætte med at bruge allerede eksisterende og velkendt antibiotika, og kombinationen af hjælpestof og bakteriehæmmende medicin har også den store fordel, at forbruget af antibiotika reduceres, da det kun er nødvendigt at anvende en mindre mængde antibiotika, når det tilsættes hjælpestof.

Og reduceres forbruget af antibiotika, så reduceres problemet med resistens, hvilket får forskningsleder, lektor, ph.d. og bmb, Birgitte H. Kallipolitis til at understrege betydningen af at være opmærksom på allerede eksisterende stoffer og deres måske gavnlige effekt på modstandsdygtige bakterier.

Læs også på Videnskab.dk: Kan antibiotika-resistens forsvinde?

På sigt er formålet at udvikle et ‘super’ hjælpestof, der ikke længere har en antipsykotisk virkning, og som vil komme patienterne til gavn.

Denne målsætning ligger muligvis ikke ret langt ude i fremtiden, da forskerne på SDU og Odense Universitetshospital allerede på nuværende tidspunkt laver forsøg med kombinationsbehandling på både mus og grise.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.