Vores gå-tempo kan afsløre demens

Ny forskning giver mulighed for - på få minutter - at spore demens i et tidligt stadie.

Artiklens øverste billede
På få minutter kan man finde ud af, om en person er i risikozonen for demens.

Går man langsomt og beklager sig over sin dårlige hukommelse, kan det være tegn på, at man vil udvikle demens senere i livet.

Det viser et nyt forskningsprojekt af forskere ved Albert Einstein College of Medicine. Resultaterne er bragt i tidsskriftet Neurology.

På baggrund af konklusionerne i projektet har forskerne udviklet en hurtig måde at diagnosticere, hvad der betegnes som "motoric cognitive risk syndrom" (MCR), hvilket er et forstadie til demens.

Ved at se på hvor langsomt en person går samt stille vedkommende nogle spørgsmål, kan man på få minutter vurdere, om personen opfylder kriterierne for MCR.

"Enorme muligheder"

I dag kan personer skulle gennemgå både fysiske undersøgelser, teste hukommelsen og få skannet hjernen for at finde tegn på demens, men forskerne havde en hypotese om, at man kunne finde en mere simpel og billigere måde at teste på.

"Der kan potentielt være enorme muligheder i det - ikke bare for patienterne og deres pårørende, men også i form af besparelser på sundhedsområdet. Alt, hvad der behøves for at teste for MCR, er et stopur og nogle få spørgsmål, så ens almindelige læge kan nemt inddrage det i sine undersøgelser af ældre patienter," siger Joe Verghese, professor i neurologi og medicin og leder af geriatri ved medicinsk afdeling på Einstein/Montefiore i USA, ifølge medicalnewstoday.com.

Et spørgsmål til patienten kan være noget i stil med, om han eller hun oplever besvær med at huske. Og går man langsommere end ca. 2,2 miles i timen, svarende til 3,5 km i timen, opfylder man Ifølge Joe Verghese et af kriterierne for MCR.

Der kan naturligvis være andre årsager til langsom gang - derfor er det vigtigt, at spørgsmålene følger med i undersøgelsen, da de efterprøver personens kognitive evner.

Næsten 27.000 testpersoner

I forbindelse med forsøget har Joe Verghese og hans hold af forskere analyseret 22 studier fra i alt 17 lande med sammenlagt 26.802 testpersoner i alderen 60 eller derover - alle var indledningsvist fri for demens og andre handicap.

Knap én ud af 10 af testpersonerne opfyldte imidlertid kriterierne for MCR. Forskerne fokuserede efterfølgende på fire af de 22 studier, hvor i alt 4.812 personer blev fulgt i gennemsnitligt 12 år. Ved hjælp af disse undersøgelser, kunne forskerne finde ud af, om testpersonerne udviklede demens undervejs.

Konklusionen var, at personer, der opfyldte MCR-kriterierne, havde dobbelt så stor risiko for at udvikle demens, som de, der ikke opfyldte kriterierne.

"At være vidende om en højere risiko for demens, kan også hjælpe både den udsatte og de pårørende i at planlægge fremtiden efter det," siger Joe Verghese.

Lavere uddannelse øger risikoen

Forskerne fandt desuden ud af, at jo lavere uddannelse en person har, desto højere var risikoen for demens.

Det kan muligvis hænge sammen med de sociokulturelle forskelle, der også gemmer sig bag uddannelsesniveauet, idet meget tyder på, at usund kost, manglende motion og rygning faktisk kan fremskynde eller øge risikoen for Alzheimers og andre former for demens.

Forskere har tidligere koblet et langsomt gå-tempo sammen med risikoen for demens. Bl.a. skrev BBC i 2012 om hypotesen. I et forsøg analyserede forskere både, hvor langsomt testpersonen gik, og hvor kraftigt et håndgreb vedkommende havde. Desuden foretog de hjerneskanninger af personerne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.