Mors dårlige immunforsvar giver barnet astma

Med et stort studie viste danske forskere for halvandet år siden, at der er en sammenhæng mellem morens brug af antibiotika under graviditeten og barnets risiko for at udvikle astma. Nu viser et nyt studie, at de tog fejl.

Artiklens øverste billede
Antibiotika er ikke i sig selv årsag til udvikling af astma hos barnet. Det er i stedet årsagen til morens antibiotikaindtag, der er skyld i barnets astma, viser ny forskning.

For halvandet år siden viste et stort studie fra Dansk BørneAstma Center, at børns risiko for at udvikle astma var omkring 20 procent højere, hvis moren havde indtaget antibiotika under graviditeten.

Forskerne tolkede, at antibiotikaindtag forstyrrer den naturlige bakterieflora i kroppen og på den måde er med til at svække barnets immunforsvar, hvilket leder til udviklingen af astma.

Konklusionerne vakte stor opsigt og anerkendelse over hele verden.

Fejltest af tidligere undersøgelse

Nu viser et nyt studie fra Dansk BørneAstma Center dog, at dets fortolkninger af resultaterne var forkerte. Læs hvorfor hos Videnskab.dk.

Antibiotika leder ikke til øget risiko for astma i det ufødte barn. Det gør til gengæld årsagen til antibiotikaforbruget; morens dårlige immunforsvar, viser det nye studie.

»Man må sige, at vi med det her nye studie vælter vores egen teori med et brag. Det er et eksempel på, at forskningen gør, hvad den skal gøre – nemlig forsøge at modbevise sine egne konklusioner, hvilket vi må sige, at vi har gjort med det her nye studie,« siger Danmarks førende ekspert i børneastma og leder af Dansk BørneAstma Center, Hans Bisgaard, der også er overlæge, dr.med. og professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Astma kommer ind gennem huden

Formålet med det nye studie var at fejl-teste det tidligere studie ved at undersøge, om børns risiko for at få astma kun var forøget, hvis moren havde fået antibiotika under selve graviditeten.

En markør for risiko

Derfor undersøgte forskerne konsekvensen af, at mødre havde indtaget antibiotika ikke blot under graviditeten, men også før og efter.

Her viste det sig, at indtag af antibiotika i alle tre perioder var forbundet med øget risiko for, at barnet udviklede astma.

Læs også hos Videnskab.dk: Fisk forebygger astma hos børn

»Barnet har altså en forøget risiko for at udvikle astma, hvis moren spiser antibiotika overhovedet. Derfor kan det jo ikke have noget at gøre med antibiotikas indflydelse på fostret,« siger Hans Bisgaard.

Det nye studie viser også, at der er en direkte sammenhæng mellem morens samlede antal antibiotikabehandlinger og risikoen for, at barnet udvikler astma.

»Antibiotikaindtag er på den måde en markør for risikoen for morens infektionshyppighed, men ikke den bagvedliggende årsag til barnets udvikling af astma,« forklarer Hans Bisgaard.

Læs også hos Videnskab.dk: Diabetes og astma kan have samme årsag

Hans Bisgaard slår dog også fast, at det nye studie ikke ændrer på resultatet af det gamle studie:

»De to studier er ikke modstridende, men viser begge den samme sammenhæng mellem morens antibiotikaindtag og risikoen for, at barnet udvikler astma. Det nye studie bekræfter på den måde vores tidligere fund, men leder samtidig til en ny tolkning,« siger han.

Ifølge Hans Bisgaard viser det nye studie dermed, at sammenhængen mellem antibiotikaindtag og en øget risiko for at få børn med astma skal findes i morens immunforsvar.

Har moren et svagt immunforsvar, vil hun være mere tilbøjelig til at få forskellige former for infektioner og dermed have et større forbrug af antibiotika generelt og ikke kun under en graviditet.

Læs også hos Videnskab.dk: Astma er for det meste mors skyld

Det kan forklare sammenhængen mellem barnets risiko for at udvikle astma og morens generelle brug af antibiotika.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.