Klimarapport tog fejl om isdække ved Antarktis

Satellitdata for isdækket i havet omkring Antarktis er blevet brugt i IPCC’s store klimarapporter. Nu viser det sig, at der har været fejl i data i årevis.

Artiklens øverste billede
En fejl i en algoritme har fået forskere til at fejlvurdere, hvor hurtigt den Antarktiske havis vokser. Det har haft betydning for FN's store klimarapporter.

Global opvarmning har i årtier fået havisen i Arktis til at smelte. Til gengæld har vi kunnet glæde os over meldinger om, at isdækket omkring Antarktis er blevet større siden midten af 2000’erne efter i mange år at have været stabilt.

Nu viser ny forskning dog, at den bratte stigning i mængden af havis måske ikke er så voldsom, som FN’s klimapanels rapport fra 2013 ellers viser.

Problemer efter opdatering

Forskere fra Scripps Institution of Oceanography i San Diego har i hvert fald fundet en fejl i den måde, som data fra satellitter er blevet bearbejdet på.

Læs også hos Videnskab.dk: Se isen forsvinde fra Nordpolen

En algoritme, der bearbejder data fra satellitter, blev opdateret i 2007, og med opdatering ændrede billedet af den antarktiske havis sig dramatisk. Det er forklaringen på, at FN's Klimapanels store klimarapport fra 2013 pludselig kunne rapportere en stor stigning i den hastighed, som det antarktiske havisdække vokser med.

I stedet ser det nu ud til, at isens vækst er steget støt og roligt gennem flere år.

Det nye studies hovedforfatter, lektor Ian Eisenman fra Scripps Institution of Oceanography, University of California, fortæller i en mail til Videnskab.dk:

»Vores studie viser, at opdateringen i den såkaldte Bootstrap-algoritme skabte store ændringer i tendensen i data for den antarktiske havis. Det betyder, at der må være en fejl i enten den forrige eller den nuværende version af algoritmen og dermed også de konklusioner, der er lavet på baggrund af datasættet,« fortæller Ian Eisenman.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere finder 200 millioner år gammelt dyr indkapslet i ’rav’ på Antarktis

Opdagelsen af fejlen er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Cryosphere.

Fejl i opdatering fra 1991?

Klimaforskeren, der varetager datasættet over Antarktis’ isdække og dermed også Bootstrap-algoritmen, Josefino Comiso fra Nasa Goddard Space Flight Center, fortæller til Livescience, at han er sikker på, at den nuværende version af Bootstrap-algoritmen er korrekt, og at han ved et uheld kom til at introducere en fejl i algoritmen, da han opdaterede den tilbage i 1991.

Det betyder ifølge Josefino Comiso også, at data, der blev brugt i den nyeste klimarapport fra 2013, som viser, at havisen forøges markant, er korrekte.

»Fejlen er allerede blevet korrigeret, og udvidelsen af den Antarktiske is, vi ser i dag, er blevet bekræftet af andre forskningsgrupper, der bruger andre teknikker i deres undersøgelser,« fortæller Josefino Comiso.

Læs også hos Videnskab.dk: Se de australske sydlys

Det store problem med fejlen i datasættet er, at det er blevet brugt i udarbejdningen af FN’s store klimarapporter AR4 og AR5 (Assessment Report) fra henholdsvis 2007 og 2013.

I 2007 viste AR4-klimarapporten, at det antarktiske havisdække var stabilt og havde været det fra 1979 til 2005.

I 2013 viste den nye AR5-klimarapport dog, at isdækket omkring Antarktis var øget med 16.500 kvadratkilometer om året i perioden 1979 til 2012.

Flere forskere foreslog, at stigningen kunne skyldes, at der i de seneste år var sket en massiv forøgelse i det antarktiske isdække, men den idé købte Ian Eisenman ikke.

»Da vi kiggede på, hvordan tallene havde ændret sig, så det forkert ud, så vi besluttede os for at finde ud af årsagen til fejlen,« siger Ian Eisenman.

Læs videre om, hvordan Eisenman bar sig ad, og hvad han fandt frem til, i resten af artiklen på Videnskab.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.