Tre dages faste kan kickstarte immunsystemet

Ny forskning peger på, at et særligt årligt fasteritual har flere helbredsmæssige fordele.

Los Angeles

Kan man med fordel sulte sig til et sundere liv?

Det mener amerikanske stamcelleforskere fra University of Southern California (USC) i Los Angeles, som har set nærmere på diverse fasteprogrammer.

Forskningsprojektets resultater, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Cell Stem Cell, indikerer, at en faste på tre dage kan beskytte mod immunsystemskader og faktisk kickstarte hele immunsystemet på en sund måde.

”Vi kunne ikke have forudset, at en længerevarende faste ville have en så bemærkelsesværdig effekt,” siger biologiprofessor Valter Longo fraUSC til tidsskriftet.

En sund genstart

Forskerne har i forbindelse med projektet eksperimenteret med både mus og mennesker og er i den forbindelse kommet frem til de opsigtsvækkende resultater.

De fastslår nemlig, at en faste på mellem to og fire dage ikke blot tvinger kroppen til at rydde dens lagre af glukose, fedt og affaldsstoffet ketoner, men også fører til fortæring af hvide blodlegemer og gamle, skadede celler.

Når man begynder at spise igen, produceres der ekstra mange nye sunde blodceller i en trinrække, som ifølge forskerne fører til en sund genstart af alle mekanismer. 

Gavnlig virkning hos kræftpatienter

Forskerne er også kommet frem til, at fasten bekæmper enzymet proteinkinase (PKA), der knyttes til kroppens aldringsproces og et hormon, som forøger risikoen for tumorvækst.    

Det er tilsyneladende især gavnligt for patienter, der får kemoterapi, lyder meldingen.

I et særskilt klinisk forsøg med en lille gruppe kræftpatienter registrerede man opsigtsvækkende gode resultater ved at lade patienterne faste tre før en ny omgang kemoterapi.

Et helt nyt immunsystem

Behandling med kemoterapi påvirker udover kræftcellerne også kroppens normale celler, men fasten beskyttede tilsyneladende bedre mod de giftige kemoterapistoffer og gav færre bivirkninger.

”Den gode nyhed er, at kroppen i løbet af fasten selv skaffer sig af med de dele i systemet, som fungerer ineffektivt, er forældet eller beskadiget. Hvis man starter op med et system, som er stærkt beskadiget af kemoterapi eller alderdom så kan særlige fastecyklusser bogstaveligt talt generere et nyt immunsystem,” siger Valter Longo.

En enkelt sultekur om året er nok

Overordnet peger undersøgelsen på, at det er nok at gennemføre en enkelt tre dages faste hvert år for at opnå de gavnlige virkninger ved at kickstarte immunsystemet.

Forskerne fastslår dog, at der er behov for flere forsøg med mennesker for at blive klogere på kurens effektivitet og bivirkninger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.