Annonce
Viden

Danske kræftceller blev på landjorden

Tirsdagens opsendelse af danske kræftceller til rumstationen ISS blev udsat.

Der var ikke megen raket-aktivitet på Cape Canaveral Air Force Station i Florida tirsdag aften. Arkivfoto: AP

Nein, nein, nein.

Sådan lød reaktionen på bloggen Cells in space efter det stod klart, at tirsdagens opsendelse af Dragon-rumskibet, der bar på 6 mio. skjoldbruskkirtel-kræftceller, var blevet udsat.

Meldingen kom blot en time før take-off og var til stor skuffelse for delegationen af danske forskere fra Aarhus Universitet, der sammen med et tysk forskerhold står bag projektet.

Udsættelsen skyldes et helium-læk på Falcon 9-raketten, der skal sende Dragon-rumfartøjet op gennem atmosfæren. Næste mulighed er fredag den 18. april.

Dansk kræftforskning på stjernekurs

Begår selvmord i rummet

Bag forsøget står den danske professor Daniela Grimm fra Aarhus Universitet, der specialiserer sig i rummedicin. I flere år har hun forsket i cellers reaktioner i vægtløshed.

"Cellernes ophold i rummet skal hjælpe os til at forstå den mekanisme, som aktiverer celledøden ved vægtløshed. Vi ved, at den udløses af proteiner, men vi mangler viden om hvilke," sagde Daniela Grimm i en pressemeddelelse tirsdag.

Målet med rumekspeditionen er at finde ud af, hvorfor fraværet af tyngdekræft får kræftceller til at begå selvmord.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her