Ekspert: Sådan afslører du om kollegaen er psykopat

Tidligere FBI-ekspert deler i ny bog ud af sine råd til at afsløre folk med personlighedsforstyrrelser.

Los Angeles

Hun er kropssprogsekspert og har blandt andet hjulpet det amerikanske forbundspoliti (FBI) med at opklare bedragerisager.

I sin nye bog ”The Body Language of Liars” (Løgneres kropssprog, red.) uddeler Lillan Glass nu praktiske råd til, hvordan man nemt - i sin omgangskreds eller på arbejdspladsen - kan afsløre personer, der lider af psykopati.

Det kan ifølge forfatteren, der har en doktorgrad fra University of Minnesota, være en god idé, fordi der på arbejdspladserne er flere psykopater, end folk umiddelbart tror.

Udtrykket, som henviser til en person med en brist i selve personligheden - en karakterafvigelse - opfattes som nedsættende og anvendes derfor ikke længere officielt, men en del fagfolk sværger fortsat til udtrykket.

Omgivelserne kommer til at lide

Ifølge en undersøgelse, som nyhedsbureauet Reuters gennemførte, oplyste en ud af fire chefer i USA og Storbritannien, at de har observeret eller haft personlig kontakt med ansatte, som faldt indenfor rammerne af det, der kan klassificeres som psykopati.

Man kan nemt blive tiltrukket af psykopaternes charme, beslutsomhed og gennemslagskraft, og det kan være fatalt, fordi omgivelserne ofte belastes eller ligefrem lider, når psykopaten manipulerer og for alvor folder sig ud.

Mange mener, at det er en dum idé at rende rundt og lege læge og diagnosticere sine medmennesker på denne måde. Men Lillan Glass, som ofte optræder som ekspert på amerikansk tv, har trods kritikken nedfældet seks tips til at afsløre psykopaten.

Sydsvenska Dagbladet har gengivet rådene, som refereres nedenfor:

Lever de i fortiden?

Alting var bedre i gamle dage, og dengang skinnede Solen altid. Sådan tænker mange, og at drømme sig tilbage til fortiden i stedet for at leve i nutiden er bestemt ikke unormalt. Men hvis en kollega har en tendens til at udelukkende at tale om, hvad der tidligere er sket i stedet for leve i nuet, kan det være en advarselslampe, mener Lillian Glass.

Hun påpeger, at sund såkaldt virkelighedsforankring og det at leve i nutiden ikke går hånd i hånd med at være psykopat.

Læg mærke til tårerne

Har kollegaen let til gråd? Hvis man kan svare ja til det spørgsmål, så har man ifølge Lillian Glass et perfekt analyseobjekt.

Forfatteren hævder nemlig, at psykopater ofte tørrer tårer bort under det ene øje og dernæst under det andet.

Mennesker, som er mere psykisk stabile, tørrer omvendt ofte øjnene samtidig. 

Psykopaten er ekstremt selvoptaget

En psykopat er normalt meget selvoptaget. Det handler om jeg, jeg, og jeg og især om psykopatens egne basale behov.

Men man skal også lægge mærke til noget andet, siger Lillian Glass. Når en psykopat taler om disse behov, benytter vedkommende nemlig ofte dobbelt så mange ord som mennesker, der ikke har de samme psykopatiske træk, lyder meldingen.

Hovedpersonen taler ofte intenst og længe om behovene og leverer i den forbindelse alt for mange informationer, lyder meldingen

Udpræget offermentalitet

Hvis samtaler med kollegaen ofte resulterer i, at vedkommende fremstår som et offer, så kan psykopaten have været på spil.

Psykopaten på arbejdspladsen har nemlig ofte en tendens til at have et opblæst selvbillede og taler gerne om sine egne problemer. De kommer dog også tit med bortforklaringer og giver andre skylden for sine egne negative sider.

Dårlig selverkendelse og manglende evne til at tage ansvar for sine handlinger er et kendetegn på, at der er noget galt, skriver Lillian Glass.

Skiftende forklaringer

Hvis man stiller psykopaten et spørgsmål og mistænker svaret for at være en løgn, kan man teste hovedpersonen ved at korrigere spørgsmålet en smule.

Får man herefter et helt andet svar, er der tale om en ny advarselslampe.

Lillian Glass konstaterer nemlig, at psykopaternes hjerne ifølge flere forskere er programmeret til at konstant at lede efter nye udveje, hvis de presses.

Selvmodsigende kropssprog

Ryster kollegaen afvisende på hovedet, når han eller hun samtidig svarer ”ja” til et spørgsmål?

Eller affejer hovedpersonen fysisk og tydeligt et forslag med hånden, mens han verbalt hilser det velkomment?

Psykopater siger ofte én ting, men indikerer det stikmodsatte med deres kropssprog, hævder Lillian Glass.

Ifølge eksperterne er årsagerne til psykopati primært arvelige, men de kan også være erhvervede.

Mange psykopater har eksempelvis i barndommen været udsat for manglende eller ustabil omsorg – eksempelvis som følge af alkohol- eller stofmisbrug hos forældrene.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen