Omstridt forskning: Indlandsisens fundament er ekstremt ung

Ny forskning viser, at fjeldene i Østgrønland blev dannet for kun 10 millioner år siden. De lagde efterfølgende fundamentet for, at indlandsisen kunne blive skabt.

Artiklens øverste billede
Selvom de grønlandske fjelde ser ud, som om de har ligget der altid, viser ny dansk forskning, at de faktisk kun er 10 millioner år gamle.

For 10 millioner år siden begyndte Østgrønland at rejse sig. I to store snuptag gik kæmpe områder fra at være flade sletter i havniveau til at være op imod 3,7 kilometer høje fjelde.

Det er konklusionen i to nye studier, som en international gruppe forskere fra blandt andet De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) for nylig har offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Global and Planetary Change, skriver Videnskab.dk, hvor du også kan læse, hvorfor andre forskningsgrupper tidligere har været ekstremt skeptiske over for studier med samme teoretiske grundlag.

Studierne viser, at selvom de østgrønlandske fjelde består af sten, der kan være flere hundrede millioner år gamle, er det kun for ganske kort tid siden, at bjergene rejste sig og gjorde fladt land til fjelde.

»Fjeldene har rejst sig voldsomt hurtigt. Det første ryk opad skete for 10 millioner år siden og så igen for fem millioner år siden. Det er på den måde meget unge bjerge, hvis alder vi ikke kendte til før nu. Opdagelsen kan være med til at forklare, hvornår og hvordan indlandsisen blev skabt,« fortæller en af forskerne bag de to nye studier, seniorforsker, dr. scient Peter Japsen fra Geus.

Læs også hos Videnskab.dk: Kløft på størrelse med Grand Canyon fundet under Indlandsisen

Den nye opdagelse supplerer den nuværende viden om dannelsen af det grønlandske landskab og hjælper forskerne til at forstå, hvordan det kom til at se ud, som det ser ud i dag.

Fjeldene begyndte ifølge det nye studie at rejse sig fra havniveau for 10 millioner år siden, og forskere kan datere de første tegn på gletsjere i Østgrønland til for syv millioner år siden.

Efter den næste stigning i fjeldenes højde for fem millioner år siden begyndte istiderne så småt. Det skete for tre millioner år siden, hvilket efterlod størstedelen af Grønland i permanent frossen tilstand.

Og netop dannelsen af de grønlandske fjelde og det permanent frosne landskab i Grønland hænger ifølge Peter Japsen sammen.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvor meget stiger havet, hvis Indlandsisen smelter helt?

»Snefald på fjeldene har over tid skabt gletsjere, som har bredt sig og er blevet til indlandsisen. Fjeldene er forudsætningen for, at indlandsisen overhovedet kunne blive dannet. Det er interessant, at vi nu kan vise, at fjeldene kun er 10 millioner år gamle, og at de ret hurtigt var med til at skabe indlandsisen i Grønland,« siger Peter Japsen.

Læs også hos Videnskab.dk:  Fortidens isbjerge har flået havbunden op

I studiet har forskerne kigget på tre forskellige parametre, som de har kunnet estimere bjergenes topografiske alder ud fra. Forskerne har kigget på:

  • Sedimenter i fjeldene. Disse sedimenter var engang en del af havbunden, og forskerne finder dem nu højt oppe over havniveau. Forskerne kan også estimere, hvornår sedimenterne var en del af havbunden og finde tidspunktet for, hvornår fjeldene lå under havets overflade.
  • Fjeldenes udformning. Fjeldene er for en stor dels vedkommende ganske flade på toppen, hvilket ifølge Peter Japsens svenske makker Johan Bonow skyldes, at de engang var sletter i havniveau, der blev gjort flade af floder, som eroderede dem langsomt. Nu findes sletterne i flere kilometers højde.
  • Fissionsspor i mineralet apatit, der findes i mange bjergarter, og som indeholder radioaktivt uran. Forskerne har opmålt sporene efter spaltningen af det radioaktive uran for at afgøre, hvornår stenene lå dybt i jorden, og hvornår de blev blottet på jordens overflade, da de østgrønlandske fjelde rejste sig og blev gennemskåret af floder og gletsjere.

»Vores resultater peger samlet på, at fjeldene rejste sig for 10 millioner år siden,« fortæller Peter Japsen.

Læs også hos Videnskab.dk: DNA boret op fra Indlandsisens dybeste dyb

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen