Annonce
Viden

Forskere: Søvnmangel fører til permanent tab af hjerneceller

Søvnmangel er tilsyneladende mere alvorligt end tidligere antaget, fastslår videnskabsfolk.

Los Angeles

Enhver, der har oplevet en nat med dårlig søvn, ved, hvordan det kan påvirke humør, koncentration og ydeevne.

Det er en kendt sag, at god søvn er vigtigt for helbredet og har en afgørende betydning for kroppens genopbygning.

Ved mangel på såkaldt dyb søvn opleves især kropslige symptomer på træthed, mens immunforsvaret og kognitive funktioner som hukommelse og indlæring belastes. 

Hjerneceller dør

Nye undersøgelser tyder dog på, at søvnmangel også kan føre til et permanent tab af hjerneceller.

Det er forskere fra University of Pennsylvania School of Medicine, der star bag forskningsresultaterne, som er offentliggjort i seneste udgave af The Journal of Neuroscience.

I forsøg med mus førte søvnmangel til, at 25 pct. af en særlig gruppe hjerneceller gik til grunde, lyder meldingen.

God og dårlig nyhed

Hvis det samme gør sig gældende hos mennesker, er der grund til at være bekymret, siger forskerne.

Den gode nyhed er imidlertid, at forskerne er optimistiske med hensyn til mulighederne for at udvikle en medicin, der kan beskytte hjernen mod søvnmanglens bivirkninger.

Forskerne siger, at resultaterne er første bevis på, at søvnmangel kan føre til et permanent tab af hjerneceller. De tilføjer dog, at der er behov for flere undersøgelser for at fastslå, om også mennesker risikerer lignende permanente skadesvirkninger.

Flere undersøgelser på vej

Næste skridt bliver i den forbindelse at se nærmere på hjerner tilhørende mennesker, der igennem livet har været udsat for lange perioder med søvnmangel.

Der er i dag en stor viden om søvnens betydning. Adskillige undersøgelser viser, at nedsat søvnkvalitet og søvnlængde har negative sundhedsmæssige konsekvenser.

Langtidsundersøgelser viser eksempelvis, at nedsat total søvntid og søvnforstyrrelse øger risikoen for en række sygdomme og muligvis kan have negativ indflydelse på livslængden.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Om Fox-kritikken af Danmark: Når sandheden skal frem

Gennem generationer har danskerne valgt at opbygge samfundet anderledes end USA, hvilket aldrig har afholdt også danske politikere fra at kritisere amerikanerne for den måde, hvorpå de har valgt at indrette sig.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her