Forskere: Bakteriegift udløser sklerose

Ny opdagelse giver håb om behandling og vaccine mod uhelbredelig hjernesygdom.

Artiklens øverste billede
Amerikanske forskere er optimistiske med hensyn til fremtidig behandling og forebyggelse af multiple sklerose efter en lovende opdagelse.

Los Angeles

Multipel sklerose er en frygtet kronisk og uhelbredelig sygdom i hjernen og rygmarven, der viser sig i form af anfald, der kan føre til lammelser i hele kroppen.

Sygdommen er særlig udbredt i Nordeuropa og Nordamerika med en hyppighed på 50 til 100 tilfælde pr. 100.000 indbyggere.

Sygdomsårsagen er ukendt, og hidtil har eksperterne blot haft mistanke om, at forskellige immunologiske mekanismer samt genetiske og miljømæssige faktorer kan spille en rolle.

Giftstof af biologisk oprindelse

Nu har amerikanske forskere fra Weill Cornell Medical College i New York imidlertid udpeget en helt specifik synder, som kan være årsag til sygdomsudbruddet.

Opdagelsen, som netop er annonceret på en konference arrangeret af The American Society for Microbiology (ASM), giver ifølge forskerne håb om en bedre behandling i fremtiden samt en mulig vaccine til forebyggelse af sygdomstilstanden.

Den potentielle synder er giftstoffet epsilon toksin, som er et biprodukt af bakterien Clostridium perfringens, der er en af de almindeligste årsager til fødevarebårne sygdomme.

Blod-hjerne-barriere gennembrydes

Ved multipel sklerose nedbrydes små områder spredt i den hvide substans i hjernen ved en betændelsesagtig proces.

Tidligere forsøg med dyr har påvist visse ligheder mellem processerne bag multipel sklerose og epsilon toksin, idet begge gennembryder blod-hjerne-barrieren, som adskiller hjernevævet fra blodet i karvæggenes inderste lag.

Herved mister nervebanerne deres ledningsevne og evnen til at producere det beskyttende stof myelin, og ved varige forandringer dannes der hårdt arvæv.

Markante ligheder

Professor Jennifer Linden, leder af forskerholdet i New York, siger til Fox News, at man har påvist, at epsilon toksin også dræber de celler, der producerer myelin.

Forskerne har også opdaget, at giftstoffet ser ud til at dræbe celler, der danner et beskyttende lag af membraner mellem hjerneskallen og hjernen.

”I multiple sklerose opstår der en betændelsestilstand, og det er interessant, at giftstoffet også dræber disse celler,” siger Jennifer Linden.

Optimistiske forventninger

Der er behov for flere undersøgelser, men professoren tøver ikke med at sige, at opdagelsen kan føre til nye, effektive behandlingsformer og forebyggelsesmetoder.

”Vi vil være i stand til at udvikle terapiformer og behandlinger til at forhindre multiple sklerose og eventuelt fremstille en vaccine mod epsilon toksin for at forhindre, at skaderne opstår. Vi kan også fremstille antistoffer, der neutraliserer giftstoffet og måske finde på metoder, der forhindrer folks tarmsystemer i at blive koloniseret og inficeret med epsilon toksin-producerende bakterier,” siger hun.

Behov for mere viden

Der er imidlertid også behov for mere forskning i giftstoffet, som kan spores til jord, støv og spildevand.

Selvom toksiner fra clostridium perfringens kan dannes i tarmkanalen hos dem, der har spist kontaminerede fødevarer, transporteres stoffet ikke nødvendigvis via fødevarer. Toksinet dannes nemlig ikke i fødevaren, men først i tarmkanalen.

”Fødevareforgiftning er blot et enkelt bud. Det er altid godt at praktisere en god hygiejne og tilberede og skylle sin mad ordentligt, men det er for tidligt at fastslå, hvad farerne er,” lyder meldingen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.