Forskere: Mini-istid kan være på vej
Solen er usædvanligt rolig. Britiske forskere sammenligner det med mini-istiden fra 1650-1715.
Ifølge britiske forskere kan vi måske se frem til en mini-istid, som den der var i perioden 1650-1715. Perioden kaldes Maunder Minimum.
Det var dengang, hvor det var så koldt, at den svenske Kong Karl 10. Gustav indtog Sjælland ved at vandre over isen med hele sin hær fra Jylland til Fyn og videre til Sjælland via Langeland og Lolland-Falster.
"Der er tydelige tegn på, at solen lige nu opfører sig på samme måde, som lige op til mini-istiden The Maunder Minimum," siger Dr. Lucie Green til BBC.
Manglende aktivitet
Normalt vil solen på nuværende tidspunkt være yderst aktiv med mange udbrud. Men det er ikke tilfældet i øjeblikket. Tværtimod er solen tilsyneladende usædvanligt rolig.
"Jeg har været sol-fysiker i 30 år, og jeg har aldrig set noget som det her," siger Richard Harrison fra Rutherford Appleton Laboratory i Oxfordshire till BBC.
Ud fra den manglende aktivitet på solen, vurderer forskerne, at der er en vis sandsynlighed for, at der kan være en mini-istid på vej.
Inden for 40 år
Nedgangen i solens aktivitet er angiveligt den hurtigste nedgang, der er blevet set i 10.000 år.
"Det er en usædvanlig hurtig tilbagegang," forklarer professor Lockwood til BBC.
Trods mange forudsigelser om varmere vejr, som følge af den globale opvarmning, vurderer Lockwood, at en mini-istid kan være på vej.
"Vi vurderer, at der inden for omkring 40 år eller deromkring er 10 til 20 pct. - nærmest på 20 - sandsynlighed for, at vi vil være tilbage til Maunder Minimum-tilstandene," siger han.
Global opvarmning
Det er dog ikke alle forskere, der er enige i Lockwoods vurdering.
En af Danmarks førende klimaeksperter, professor i meteorologi ved Københavns Universitet Eigil Kaas, har tidligere fortalt, at den globale opvarmning formentlig forhindrer en ny mini-istid.
"Det naturlige klima har temperaturmæssigt haft en nedadgående tendens i 30-40 år. Uden den globale opvarmning ville klimaet i Europa måske være en halv til en hel grad koldere. Der er ikke noget, der tyder på, at vi ville have været på vej mod en ny istid, men man kan godt forestille sig, at vi kunne have været på vej mod en ny ”lille istid”, hvis ikke den globale opvarmning var kommet," sagde Eigil Kaas i september til Jyllands-Posten.