Tilplantede ørkener skal optage CO2
Nye forsøg med særlig plante giver forskere fornyet håb på klimaets vegne.
Tyske forskere håber og tror, at store arealer tilplantet med planten jatropha, også kendt som purgérnødtræ, kan optage store mænger af den CO2, som der hvert år udledes og som ifølge mange forskere er med til at ændre på klimaet på Jorden.
Nye forsøg fra testmarker i Egypten og i Negev-ørkenen i Israel viser nemlig, at jatropha-planterne optager meget mere CO2 end forventet. Ifølge BBC viser forsøgene, at en hektar med jatropha-planter kan opfange 25 tons CO2 om året.
"Resultaterne er overvældende. Planterne reagerede og groede godt, og jeg tror ikke, at det vil blive et problem at prøve dette i en meget større målestok. For eksempel 10.000 hektar til at begynde med," siger Klaus Becker, der er professor ved et universitet i Stuttgart til BBC.
Kan opfange al Tysklands CO2
Forsøgene og efterfølgende beregninger har ifølge de tyske forskere vist, at hvis man tilplanter tre pct. af ørkenen på den arabiske halvø med jatropha-planter, vil det kunne optage al den CO2, der produceres i Tyskland af biler og lastbiler over en 20-årig periode.
Ifølge forskerne er tiltaget derfor en god kortsigtet løsning på klimaproblemerne, og de vil nu forsøge at udvikle større testområder i enten Oman eller Qatar.
"Jeg mener, at dette er en rigtig god løsning, fordi vi virkelig trækker CO2 ud af atmosfæren - og der er en forskel på at forebygge og udtrække," siger Klaus Becker.
Bruges til biobrændsel
Jatropha-planten bruges allerede flere steder i verden til at udvikle biobrændsel, da der i plantens kerne udvikles en olie, der kan bruges til brændsel. Dette sammenholdt med, at planten er lige så billig som at opsamle CO2 i store lagre gør, at forskerne mener, at løsningen er realistisk også i et økonomisk perspektiv.
Andre eksperter på området er dog ikke så optimistiske. De fremhæver dels, at ideen om, at man kan plante planten på store arealer af "ubrugt" land ikke holder, idet det altid vil være land, der ejes af nogen - lige meget hvor øde det er.
"Det vil altid være nogens land. Hvorfor skulle man gå ind og opdyrke disse enorme plantager for at håndtere et problem, som ejerne af landet ikke har forårsaget?" spørger Lucy Hurn fra den grønne organisation Actionaid ifølge BBC.
Desuden er jatropha-planten giftig og kan forurene den jord, den står på.