Foruroligende ny viden om klimaændringer i Arktis

Den første tydelige sammenhæng mellem insektbestande og temperaturstigninger i Arktis er nu kortlagt af danske forskere. Professor kalder opdagelsen ’foruroligende’.

Både insekter og blomster bliver påvirket af de stigende temperaturer i Arktis, og det kan måske få konsekvenser for andre dyrearter på sigt. På 14 år blev antallet af insekter i et område i det nordøstlige Grønland halveret. Varmt vejr fik planterne til at afblomstre hurtigere, så insekterne havde mindre tid til at finde nektar.

Et nyt dansk forskningsprojekt afslører, at antallet af insekter i et område i det nordøstlige Grønland blev halveret på 14 år.

Det viser et nyt dansk forskningsprojekt, som netop er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Climate Change, skriver Videnskab.dk.

Forskningen er ledet af biolog og seniorforsker Toke Thomas Høye fra Institut for Bioscience og Arctic Research Centre på Aarhus Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Havets plankton bremser klimaændringer

»Det er den første opdagelse af, at klimaændringer kan have effekter, der går gennem fødekæden til insekterne. Det kan vise sige at være den mest alvorlige og dominerende effekt af temperaturstigningerne,« siger han til Videnskab.dk.

Toke Thomas Høye og hans kolleger har fra 1996 til 2009 holdt øje med seks forskellige plantearter og to slags insekter omkring forskningsstationen Zackenberg i det nordøstlige Grønland. Fluer og dansemyg er områdets primære blomsterbesøgere, som lever af nektar fra de seks planter - blandt andet rypelyng.

Læs også hos Videnskab.dk: Ålegræs elsker klimaforandringer i Arktis

Forskerne opgjorde ganske enkelt antallet af blomster, samt insekter som blev fanget i fælder, gravet ned i jorden. Sammenlagt har holdet talt omkring 150.000 insekter.

»Det er slet ikke raketvidenskab, men gammeldags biologiarbejde. Jeg var selv ude med en kliktæller og notesblok,« fortæller Toke Thomas Høye.

Forskerne opdagede, at bestandene af fluer og dansemyg blev mindre gennem årene og var særligt små, hvis blomstringsperioden havde været meget kort året forinden.

»Der viste sig at være en sammenhæng mellem blomstringssæsonen ét år og bestanden af insekter næste år. Efter de mest ekstreme år – med kortest blomstringssæson – var der kun halvdelen af de dyr, der plejer at være,« siger han.

Læs også hos Videnskab.dk: Vestkystens klitter afslører klimaændringer

Området er i gennemsnit blevet 2,5 grader varmere, siden overvågningen blev indledt, hvilket er en dramatisk temperaturstigning.

I Arktis er timingen mellem insekter og planter særligt vigtig, fordi blomstringen sker i en kort periode. I de varmeste år afblomstrede planterne hurtigere og mere synkront, så insekterne havde mindre tid til at besøge dem og få næring til at sikre bestanden til næste år. Forstyrrelserne i blomstringen skyldes sandsynligvis temperaturændringen, konkluderer studiet.

»Vi kan ikke vide med 100 procents sikkerhed, at det har med temperaturen at gøre, men sammenhængen er meget konstant,« siger han.

Læs resten af artiklen, hvor de nye resultater blandt andet forelægges for en dansk biologiprofessor, der kalder dem ’foruroligende’, hos Videnskab.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.