Annonce
Viden

Somre er de varmeste i 600 år

Temperaturen på den nordlige halvkugle er på himmelflugt - har ikke været varmere i 600 år.

Foto: Casper Dalhoff

Temperaturen mellem ækvator og nordpolen er rødglødende. Somrene på den nordlige halvkugle er de varmeste i 600 år.

Det dokumenterer en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Forskerne fra Harvard University er kommet frem til resultatet ved at undersøge årringe i træer, aflejringer på søbund, iskerneboringer og på almindelige temperaturmålinger tilbage i tiden.

Optegnelserne viser, at de ekstreme målinger "er uden fortilfælde i de seneste 600 år".

- Sommertemperaturen i 2005, 2007, 2010 og 2011 var højere end alle tidligere somre helt tilbage til 1400, står der i rapporten.

- Sommeren i 2010 var den varmeste i 600 år i det vestlige Rusland og sandsynligvis også i det vestlige Grønland og den canadiske del af Arktis.

De senere år er temperaturen på global plan steget for hvert år.

Således kunne den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, tilbage i januar i år påvise, at 2012 var det varmeste år nogensinde i USA.

Det Europæiske Miljøagentur (EEA) har tidligere advarer om, at de omfattende klimaforandringer vil få den gennemsnitlige temperatur i Europa til at stige med op til fire grader over de kommende år.

- Klimaændringerne mærkes i hele verden, og omfanget og hastigheden af ændringerne bliver mere og mere tydelige, har EEA's administrerende direktør, Jacqueline McGlade, tidligere udtalt.

Ritzau

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her