Annonce
Viden

Hvordan finder gærdesmutten føde?

Gærdesmutten er en almindelig ynglefugl i Danmark.

Jeg læste engang, at gærdesmutter kun spiser insekter, og at man derfor ikke kan fodre dem om vinteren. Yderligere læste jeg, at fuglen har brug for nogle gram foder hver dag. Ellers vil den dø. For nylig så jeg midt i sneen en gærdesmutte flyve rundt i busken, langs hussprækker osv. på jagt efter føden. Jeg tænkte, hvordan sådan en gærdesmutte kan finde nok insekter for at overleve i denne tid?

Med venlig hilsen Bernd Larsen, Tinglev

Newton har talt med Morten D.D. Hansen, naturvejleder og museumsinspektør ved Naturhistorisk Museum, Aarhus:

»Man ser ofte gærdesmutter smutte rundt i buske omkring huse og ligefrem søge føde i sprækker på murene, langs vinduer og lignende. Det handler naturligvis om at finde mad, og maden er edderkopper, som sidder i deres små sækspind sådanne steder. På en gennemsnitlig villa skjuler der sig mange tusinde edderkopper. Mange er små, men en del er faktisk ret store som eksempelvis kartespindere. Edderkopper kan sagtens klare frost, så gærdesmutten har altså en reel chance for at finde noget at æde.

Problemet er selvfølgelig, at der i kuldeperioder skal ekstremt meget mad til, og eftersom mange overflader er helt dækket af sne, gør det fødesøgningen ekstra besværlig. I isvintre dør derfor op mod 90 pct. af de overvintrende gærdesmutter.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her