Viden

Hjertemedicin måske skyld i knogleskørhed

Ny dansk forskning viser, at det næstmest brugte lægemiddel i verden formentlig øger risikoen for knogleskørhed. Nu vil forskerne finde ud af, om resultatet holder – og hvordan patienter på den uundværlige medicin kan undgå den overraskende bivirkning.

Blodfortyndende medicin ser ud til at øge risikoen for, at verdens mange millioner patienter udvikler knogleskørhed som en utilsigtet og indtil nu helt overset følgevirkning af den blodfortyndende behandling med stoffet Clopidogrel. Foto: Colourbox

Et kæmpe dansk studium peger for første gang på, at verdens mest benyttede behandling mod blodpropper og hjertesygdomme har en alvorlig og helt overset bivirkning. Det skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Ny dyr medicin mod knogleskørhed uden effekt

Medicinen Plavix bliver givet til millioner af mennesker i et væld af forskellige lande, fordi man mener, den virker effektivt og uden de store bivirkninger. Men nu viser danske forskere overraskende, at den blodfortyndende medicin formentlig øger risikoen for, at patienterne udvikler knogleskørhed og dermed risikerer at brække f.eks. ryg, hofte og håndled.

»Det ser ud til, at risikoen for at udvikle knogleskørhed er forøget med ca. 50 pct., primært hos dem, der har været på medicinen i et år eller længere tid,« siger Niklas Rye Jørgensen, overlæge, dr.med. og ph.d. ved Glostrup Hospital, til Videnskab.dk.

»Det er jo rigtig interessant, for Plavix har været et ’blockbuster-drug’ i en del år, hvor det har været nummer 1 og 2 på listen over de mest solgte medikamenter i verden, så rigtig mange er udsat for det. Den skadelige effekt er altså potentielt meget stor,« siger han.

Læs også på Videnskab.dk: Miljøforurening i Arktis giver isbjørne knogleskørhed

Niklas Rye Jørgensen har sammen med både danske og udenlandske kolleger i en stor forskningsgruppe undersøgt 77.000 danske patienter. Det er samtlige patienter, som fra 1998-2008 er blevet behandlet med Plavix eller et andet medikament, der ligesom Plavix indeholder det aktive stof Clopidogrel.

Forskerne har via CPR-registre fundet frem til antallet af tilfælde af knogleskørhed hos patienterne og sammenlignet tallet med en kontrolgruppe på 230.000 danskere, som aldrig har fået Clopidogrel.

Efter at have justeret for andre faktorer, der kan påvirke risikoen for knogleskørhed, stod forskerne tilbage med noget, der ligner et tydeligt facit: Patienter på Clopidogrel brækker langt oftere hofter og håndled, samt oplever at rygraden falder sammen, end folk som aldrig har spist Clopidogrel. Tallet er helt oppe på 50 pct. flere i gruppen af patienter, der har fået Clopidogrel, skriver forskerne i tidsskriftet Journal of Internal Medicine.

Læs også på Videnskab.dk: Stor krop giver blodprop

På trods af det høje tal gør Niklas Rye Jørgensen opmærksom på, at studierne ikke påviser en klar årsag. Forskerne mangler eksempelvis målinger af folks knogler, før og efter de spiste Clopidogrel, de kender ikke kalkindholdet i den enkelte krop, de kender ikke folks livsstil eller deres fysiske tilstand. Og hvem ved – måske er patienter på Clopidogrel generelt svagelige patienter, som i forvejen har lettere ved at brække knogler?

Forskerne konkluderer derfor, at det ganske vist er sandsynligt, at der er en sammenhæng mellem Clopidogrel og knogleskørhed, men også at det er for tidligt at føle sig sikker.

»Det her giver nogle hypoteser om sammenhængen mellem Clopidogrel og risikoen for at udvikle frakturer, og dem skal vi arbejde videre med. Men det er først i kommende forsøg, at vi kan undersøge mere direkte, om det er skadeligt for den enkelte patient at spise Clopidogrel,« konstaterer Niklas Rye Jørgensen.

Læs også på Videnskab.dk: Risiko for blodprop i hjertet kan aflæses i ansigtet

Forskeren sender i samme åndedrag en kraftig advarsel til patienter, som tænker, at de nu må droppe Plavix, fordi de vil undgå at løbe den mulige store risiko for at udvikle knogleskørhed, også kaldet osteoporose.

»Det er ekstremt vigtigt, at patienterne bliver på medicinen. Clopidogrel nedsætter væsentligt risikoen for at få en ny blodprop, specielt for patienter i livslang behandling efter en blodprop i hjernen. Risikoen ved at droppe medicinen, vil jeg sige, er langt mere skadelig, end hvis man udvikler osteoporose, så de må for Guds skyld ikke holde op med at tage den,« lyder det fra Niklas Rye Jørgensen.

Museforsøg og registerstudier har bekræftet mistanken om, at medicinen kan have den skadelige bivirkning. Næste skridt er at stable et eksperiment på benene, som giver et troværdigt billede af, hvordan Clopidogrel virker på mennesker. Det kan du læse mere om på Videnskab.dk.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her