Klimaforskere: Smeltende poler vil oversvømme København

Temperaturstigninger på op til seks grader er sandsynligt, og danskerne bør ruste sig mod vandmasserne fra de smeltende poler. Opfordringen kom fra danske forskere under et symposium om ekstreme klimascenarier.

Artiklens øverste billede
København risikerer at blive oversvømmet, hvis ikke myndighederne forbereder sig på klimaforskernes forudsigelser - temperaturstigninger på op til seks grader er sandsynligt.

Rådhuspladsen og Højbro Plads under vand. Skader på bygninger og veje i milliardklassen og indbyggere i hundredtusindvis, der må flygte ud af byen.

Det lyder som et plot til en Hollywood-film - ikke desto mindre kan sådan et skrækscenarium ende med at blive en realitet, hvis ikke snart det lykkes verdens lande at blive enige om at begrænse udledningen af drivhusgasser. Det skriver Videnskab.dk.

Sådan lød konklusionen for nylig på et symposium om ekstreme klimabegivenheder ved Center for Regionale Klimaforandringer (CRES) i København.

Læs også på Videnskab.dk: 'Klimamodeller er uundværlige'

Fortsætter udledningen med at vokse i samme tempo som hidtil, risikerer vi, at kloden bliver op mod seks grader varmere. Varmen vil smelte polernes is. De enorme mængder smeltevand vil få vandstanden i verdenshavene til at stige så voldsomt, at København og mange andre kystbyer vil blive oversvømmet – medmindre altså, at man aktivt gør noget for beskytte byerne.

»En af de absurde konsekvenser af så høje temperaturer er store vandstandsstigninger i havene. Hvis vandstanden stiger med et par meter, vil det betyde, at der står vand inde på Højbro Plads. Det siger sig selv, at sådan et problem ikke kan klares med at udvide kloakkerne. Man skal snarere overveje at bygge diger, som man kender det fra Holland, sluser som man kender det fra Themsen, eller måske ligefrem flytte byen nogle kilometer ind i landet,« pointerer forsker i klimaændringer hos DMI, Jens Hesselbjerg Christensen, ifølge Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Svært at teste klimamodeller

Symposiet blev afholdt af Center for Regionale Klimaforandringer (CRES), der finansieres af Strategisk Forskningsråd og ledes af Jens Hesselbjerg Christensen.

Målet med symposiet var at kaste lys over konsekvenserne og dermed skabe en fælles forståelse af, hvad der kunne vente os forude. Blandt oplægsholderne var repræsentanter fra FN’s klimapanel IPPC, der gav et overblik over ekstreme klimascenarier, og hvad der skal til for at udløse dem:

I IPPC-rapporten fra 2007 tilhørte et seks graders scenarium inden for dette århundrede kategorien af ekstremer.

Men da alle udledningsopgørelser efterfølgende har vist, at verdenssamfundet udleder mere, end hvad man har regnet med, er scenariet pludselig blevet betydeligt mere sandsynligt, navnlig hvis man ser lidt længere frem i tiden end til år 2100.

En stigning på blot to grader synes nu næsten utopisk, mens en seks graders stigning pludselig er blevet muligt.

Læs også på Videnskab.dk: Vi får tid til at redde planterne fra klima-forandringerne

»Temperaturstigninger på seks grader er realistisk, især når vi kommer hen på den anden side af 2100. Der er en tendens til at opfatte 2100 som en mur, der dækker en for os ligegyldig fremtid, men det er altså den virkelighed, der møder vores efterkommere. Og et scenarium på seks grader kan meget vel afspejle den rigtige verden,« siger Jens Hesselbjerg Christensen.

Om de seks graders temperaturstigning bliver en realitet vides ikke. Men bliver det til virkelighed, sker forandringen ikke over en nat, men i løbet af en tidshorisont på 100 år.

Videnskab.dk kan du læse mere om, hvilke tiltag forskerne foreslår for at ruste Danmark mod oversvømmelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.