Annonce
Viden

Verdenskendt potteplante alvorligt truet

Klimaforandringer kan være ved at gøre det af med den populære afrikanske viol.

Afrikansk Viol har været en populær stueblomst siden den tyske baron Walter von Saint Paul-Illaire hentede nogle få eksemplarer hjem fra Tanzania. Foto: Steffen Brøgger-Jensen.

Den er et velkendt syn i vindueskarme i Danmark og i resten af verden, stueblomsten Afrikansk Viol.

Det har den været, siden en tysk baron for mere end et århundrede siden hentede nogle få eksemplarer af planten hjem fra Tanzania.

Men mens violen formentlig vil overleve mange år endnu i vindueskarmene, kan dens dage i naturen meget vel være talte. Det konkluderer forskere fra Københavns Universitet efter at have simuleret, hvad klimaforandringer vil betyde for arten i fremtiden.

Dyster fremtid

Forskernes simulation viser en dyster fremtid for Usambaraviolen, som også er kendt som den afrikanske viol eller Saintpaulia H. Wendl.

"Vores forskning viser, at plantens levesteder vil skrumpe ind i takt med de klimaforandringer, vi forventer at opleve i fremtiden," siger postdoc Dimitar Dimitrov, som har ledt forskningen fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Statens Naturhistoriske Museum.

Og fremtiden bliver ikke mindre dyster af, at plantens eneste naturlige levested er i og omkring bjergkæden Eastern Arc i Kenya og Tanzania i et område, som er mindre end Sjælland, og hvis natur er under pres fra landbrug og lokalbefolkninger.

Kun én ud af mange

Når planten tilmed kun slår rødder langs stenfyldte vandløb i tropisk regnskov, er der ikke mange nye steder, den kan brede sig til.

"Den afrikanske viol er blot én ud af mange planter, der vil blive berørt af fremtidige klimaforandringer. Men den er et eksempel på de mange dyr og planter, som kun findes i ganske små områder på vores jordklode og derfor er særdeles sårbare over for menneskelig påvirkning," siger lektor Nikolaj Scharff fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima.

Ifølge Københavns Universitet udgør den årlige omsætning for violen mere end 170 mio. kroner.

Du kan læse hele undersøgelsen i tidsskriftet PLOSone her (eksternt link).

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

The Sound of Brexit

Som den gamle musicalklassiker handler brexit om to parter, der skal finde hinanden under vanskelige omstændigheder.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her