Ung dansker har fundet Googles begrænsning

En dansker har fundet svaret på, hvor effektiv en søgning i en database kan blive. Det har ført til fornemme priser i teoretisk datalogi.

Behovet for at søge og sortere i enorme datamængder vokser eksplosivt i den digitale tidsalder. Og effektive søgemetoder bliver mere og mere vigtige for at analysere og finde frem til de rigtige informationer så hurtigt som muligt.

Kasper Green Larsen har fundet svaret på, hvor effektiv en database teoretisk set kan blive. Det har ført til priser og international opmærksomhed på det unge forskningstalent.

Men hvor hurtig og effektiv kan en søgning i en database egentlig blive? Det spørgsmål har siden 1970’erne fået dataloger til at rive hår ud af hovedet, men nu har den 26-årige ph.d-studerende Kasper Green Larsen fundet svaret:

»Kort forklaret, har jeg udviklet et matematisk værktøj, der kan måle, hvor mange gange en computer skal slå op i en database, før søgeprogrammet ikke længere kan forbedres.«

»Hvis en database er lige så effektiv som min formel, siger den kan være, er ingen database i hele verden i stand til at løse opgaven mere effektiv – heller ikke databaser, der ikke engang er udviklet endnu,« siger Kasper Green Larsen, ph.d.-studerende ved grundforskningscentret MADALGO, Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Studerende knækker årtier gammelt matematisk problem

I teoretisk datalogi har man de seneste årtier spekuleret i, at der må findes en nedre grænse for, hvor mange gange et system skal slå op i en database for at finde de relevante oplysninger, som eftersøges.

Det er denne teoretisk nedre grænse, den ph.d.-studerende har fundet et helt konkret svar på:

»Hvis man gemmer en mia. informationer i sin database – hvilket ikke er usædvanligt – så kan min formel bevise, at ethvert databasesystem skal bruge mindst 900 søgninger for at løse en søgning med to kriterier,« forklarer Kasper Green Larsen.

Læs også på Videnskab.dk: Bjarne Stroustrup vil løse verdens praktiske problemer

Hvis du er på udkig efter en bil, kan et konkret eksempel være, at du gerne vil se en liste over biler, der er produceret efter 2006, og som koster under 100.000 kr.

Den nedre grænse er med andre ord en slags facitliste, der viser, hvor effektiv et søgeprogram teoretisk set kan blive.

»Metoden kan bruges som en slags facitliste for programmører, der hurtigt vil tjekke, om deres søgeprogram kan forbedres eller ej.«

»Bruger en database omkring samme antal søgninger, som min formel foreskriver, er det spildte kræfter at forsøge at optimere søgeprogrammet,« siger Kasper Green Larsen.

Se formlen og læs om, hvad den talentfulde forsker nu kaster sig over, på Videnskab.dk.

 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.