Annonce
Viden

Her er Danmarks nye, vilde partikelaccelerator

Aarhus Universitet råder nu over en af verdens mest avancerede partikelaccelerator, der kan se atomer sidde sammen.

Søren Pape Møller har i mange år arbejdet med at bygge ASTRID2. Den store dims er en 'kavitet', som skal skubbe partiklerne op i fart og holde dem der ved hjælp af sindssygt kraftige magneter. Derefter bliver de sendt rundt i et rør med lysets hastighed. Foto: Videnskab.dk/Aarhus Universitet

En af verdens mest avancerede partikelacceleratorer er netop blevet bygget på dansk jord. Den virker som en form for mikroskop, der kan aflure alverdens materialer deres hemmeligheder – helt nede på det plan, hvor man kan se atomer sidde sammen.

Se hvordan partikelacceleratoren virker i en animation på Videnskab.dk

Acceleratoren hedder ASTRID2 og er netop flyttet ind på Aarhus Universitets forskningscenter for acceleratorfysik. Håbet er, at ASTRID2 vil åbne nye vidder for videnskab.

Forgængeren førte til store opdagelser

»Vores nuværende accelerator ASTRID blev bygget for 20 år siden, og den førte til store, uventede opdagelser. Man har blandt andet opdaget nogle meget små udposninger, der sidder på menneskelige sædceller. Og man har opdaget nogle helt nye egenskaber ved materialet grafén, der er meget tynde lag af kulstof. Takket være ASTRID har man fundet en måde, så man kan bruge grafén til at skabe transistorer – halvledere – med.«

»Ingen havde tænkt på dét, da vi byggede ASTRID. Så vi forventer, at ASTRID2 på samme måde vil skabe spændende og uventede resultater,« siger centerleder ved Aarhus Universitets Institut for Lagerringsfaciliteter, Søren Pape Møller, der har ledet byggeprojektet, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Ny dansk partikelaccelerator i verdensligaen

Forskellen på ASTRID2 og den gamle ASTRID er, at den nye partikelaccelerator har en røntgenstråle, der er helt ekstremt præcis og koncentreret.

Maskinen fungerer ved, at

  • Røntgenstrålen rammer en detalje i det undersøgte materiale
  • Elektroner bliver derved slået af materialet, og en analyse af dem afslører, hvilke egenskaber materialet har.

Læs også på Videnskab.dk: En partikelaccelerator oversat til dans

Da røntgenstrålen er meget mere præcis end på ASTRID, er den i stand til at sladre om endnu flere materiale-detaljer.

Kan undersøge atomer

»Strålen på ASTRID2 er så fokuseret, at vi nu kan se på endnu mindre områder og få at vide, hvordan de opfører sig. Ved at analysere på elektronerne på røntgenstrålen kan vi sige, hvordan atomerne sidder rent geometrisk – altså, hvad materialet består af. Samtidig lærer vi også om funktionen af atomerne.«

»Når vi ved det, kan vi ændre og forbedre materialet. Vi kan for eksempel lave hårdere materiale, bedre transistorer eller nye kemiske forbindelser til brug i medicin. Det er sådan, naturvidenskabsfolk tænker: Vi skal undersøge en ting, lære noget nyt om den og så ændre den, så den kan bruges til nye eller bedre formål,« siger Søren Pape Møller.

Læs mere om potentialerne og se instrumentet på Videnskab.dk.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"

London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her