Hvidløg dæmper dødelig sygdom

Stof i hvidløg virker mod frygtet lungesygdom.

Artiklens øverste billede
Danske forskere har fundet et stof i hvidløg, der muligvis kan bruges til at bekæmpe den frygtede lungesygdom cystisk fibrose. Stoffet ajoene nedbryder bakteriers kommunikationsveje og gør dem nemmere at slå ihjel. Ajoene har allerede vist sig særdeles effektiv mod en cystisk fibrose-relateret bakterie i forsøg på mus.

Danske forskere har i hvidløg fundet et stof kaldet ajoene, der kan forhindre bakterier i at kommunikere med hinanden. Det gør bakterierne lettere at slå ihjel

Den nye danske forskning viser, at ajoene er særdeles effektivt til at bekæmpe bakterien Pseudomonas aeruginosa, som giver kroniske infektioner i lungerne hos patienter med cystisk fibrose.

Resultatet af den nye forskning er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Antimicrobiel Agents and Chemotherapy.

Læs også på Videnskab.dk: Egern onanerer kønssygdommene væk

»Vi har fundet et stof, som effektivt blokerer bakteriernes evne til at kommunikere med hinanden. Ajoene forhindrer desuden bakterierne i at udskille stoffet rhamnolipid, som ødelægger de hvide blodlegemer i kroppen, hvis funktion er at dræbe bakterier og forhindre infektioner.«

»Derved svækker ajoene både bakterierne og giver samtidig immunforsvaret bedre mulighed for at forsvare kroppen,« fortæller ph.d-studerende fra Københavns Universitet, Biologisk Institut, Tim Holm Jakobsen til Videnskab.dk.

Han har sammen med sin forskningsgruppe under professor Michael Givskov har arbejdet med hvidløgs antimikrobielle egenskaber i seks år og står bag det nye forskningsresultat, der kan få betydning for patienter med cystisk fibrose.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor fejrer vi Fars Dag?

Cystisk fibrose er en arvelig og uhelbredelig sygdom, der langsomt nedbryder lungerne og gør det svært at trække vejret. 12-15 børn fødes hvert år med den frygtede sygdom.

Ved cystisk fibrose fungerer nogle molekyle-pumper i blandt andet lungevævet ikke efter hensigten. Derfor bliver der dannet et tykt slimlag i lungerne med et højt indhold af næring og ilt, som giver bakterier optimale vækstbetingelser.

Ophobningen af bakterier i lungerne ødelægger over tid lungevævet og resulterer i, at patienter med cystisk fibrose dør af iltmangel. Ofte lever patienter med cystisk fibrose ikke mere end 45 år.

Læs hvor godt ajoene virker på mus med lungesygdommen på  Videnskab.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen