Fjernsynet styres med tungen

Dansk produkt gør lammede i stand til at styre alt fra kørestol til computer og fjernsyn med tungen.

De fleste af os kan med lethed åbne en dør, sende en sms eller zappe mellem kanalerne på fjernsynet uden at anstrenge os det mindste.

Men for de omkring 3.000 danskere, der sidder i kørestol med lammelser efter en rygmarvsskade, er selv helt simple gøremål i hverdagen en udfordring. Mange af dem er lammede fra halsen og nedefter og derfor er totalt afhængige af andre mennesker.

Til dem er der godt nyt. Et nyt produkt kaldet ’iTongue’ vil fra september gøre rygmarvsskadede i stand til at tage kontrol over deres eget liv.

SE VIDEO AF KØRESTOL BLIVE STYRET MED TUNGEN PÅ VIDENSKAB.DK

Produktet er et såkaldt trådløst tungestyringssystem, hvor en ganebøjle med sensorer kan hjælpe lammede til bl.a. at styre kørestol, mobiltelefon og computer ved hjælp af en lille metaldims, der er piercet ind i tungen.

»Systemet giver lammede mere frihed og livskvalitet, fordi det gør det nemmere for dem at veksle mellem at betjene kørestolen, computeren eller andre hjælpemidler. På sigt er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan styre med tungen,« siger forskeren bag produktet, Lotte N. S. A. Struijk, der er lektor ved Center for Sansemotorisk-Interaktion (SMI) på Aalborg Universitet (AAU), til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Elektriske stød får lammede til at gå normalt

Tungen er særligt interessant i forbindelse med lammelser, fordi den er styret af en kranienerve og derfor ikke bliver påvirket af rygmarvsskader.

»Det vil sige, at en person, der er blevet lam fra halsen og nedefter og måske ikke engang kan trække vejret selv, stadig vil kunne bevæge tungen,« forklarer Lotte N.S.A. Struijk.

Det trådløse tungestyringssystem - eller et 'tunge-computer interface' – er desuden langt mere avanceret end de forskellige systemer, der allerede findes på markedet, f.eks. øjenstyring, hagejoysticks eller puste/suge-styring.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Abe bevæger robot-arm med tankerne

Fordelen ved tungen er, at den er en meget fleksibel og mobil muskel, der kan være aktiv over længere tid uden at blive træt, og at den kan styres meget præcist.

Lotte N. S. A. Struijk og hendes kollegaer har arbejdet på iTongue siden 2003, og produktet er netop nu i gang med at blive gjort klar til markedet under spin off-firmaet TKS A/S. Den administrerende direktør i TKS, Gert Spender, oplyser, at iTongue kommer på markedet til september i år.

Læs hvorfor de rygmarvsskadede er begejstrede for opfindelsen på Videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.