Gratis at gå over til grøn energi

Lavere helbredsudgifter gør det stort set udgiftsneutralt at skifte til vedvarende energi.

Artiklens øverste billede
En nyt modelsystem, udarbejdet af det tværfaglige danske forskningscenter CEEH, viser, at et energisystem med vedvarende energikilder samlet set er langt billigere end først antaget. Foto: Camilla Stephan/Polfoto

Når riget fattes penge, og politiske beslutninger skal træffes, spiller økonomiske udregninger en væsentlig rolle for, hvilke løsninger der sættes i værk. Det er svært at spå om fremtiden, så der er mange mulige scenarier, der skal tages højde for, når regnedrengene smøger ærmerne op og går i gang med at knuse tal.

En af de ting, som ofte mangler i økonomernes kalkuler, er de indirekte omkostninger. Alt det, som hverken er byggesten eller investering i højteknologi, men som handler om konsekvenser for miljø, klima og helbred.

Luftforurening koster indirekte samfundet penge, fordi den er skyld i astma, hjerte- og lungesygdomme.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Luftforurening sender små børn på hospitalet

Det tværfaglige danske forskningscenter CEEH (Centre for Energy, Environment and Health) har udviklet et nyt modelsystem, der har gjort det muligt at tage helbredsudgifterne med, når omkostningerne ved forskellige energisystemer beregnes.

Modellen viser, at et energisystem med vedvarende energikilder samlet set er langt billigere end først antaget.

»Vores model sammenstiller prisen for at investere i en type energisystem, og hvad det efterfølgende rent faktisk koster det danske samfund, at folk bliver syge eller dør for tidligt,« forklarer Eigil Kaas, professor i meteorologi og leder af CEEH, til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Røg fra brændeovne er 'farligere end antaget'

I 2010 barslede Klimakommissionen med en rapport, der kom med forslag til, hvordan Danmarks energisystem kan blive uafhængigt af fossilt brændsel. Selvom det ifølge rapporten ville koste mere at investere i vedvarende energiteknologier end at beholde samme type energiforsyning som i dag, var de ekstra udgifter overraskende små.

Og faktisk viser de nye beregninger fra CEEH, at det frem til 2030 vil være næsten udgiftsneutralt at følge et ambitiøst spor og satse på vindmøller, solceller og jordvarme frem for olie og benzin uden nettoimport af biobrændsel.

Indtil 2030 ville det ifølge Klimakommissionen koste samfundet mellem 2 og 5 mia. kroner ekstra om året at overgå til vedvarende energikilder. For derefter at stige til mellem 9 og 12 mia. frem mod 2050, når bilflåden for alvor skal omvendes til at køre på el.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Danskere hiver strøm ud af havet

CEEH har sendt Klimamissionens konklusioner gennem deres beregningsmodeller og vist, at man i Danmark kan spare 2-3 mia. kroner i helbredsudgifter ved at gå over til vindmøller, solceller og det biobrændsel, som Danmark selv kan producere.

»Det betyder, at besparelserne i helbredsudgifter næsten gør det omkostningsfrit at skifte til et ambitiøst fossilfrit energisystem frem til år 2030. Derefter vil det koste noget mere, fordi det er det sidste nøk ved at gå over til 100 pct. vedvarende energi, der for alvor koster,« forklarer Eigil Kaas.

Læs om beregningerne på Videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.