Dansker laver "umuligt" eksperiment

Dansk fysiker har været med til at tvinge en speciel gas ind i en ny tilstand.

Artiklens øverste billede
En kunstnerisk fremstilling af en 'polaron' - en ny kvantetilstand eller 'kvasipartikel'. Kaliumatomet i midten (blå) frastøder de mindre litium-atomer (gule). Det skaber en kompleks tilstand, som fysisk bedst kan beskrives som en kvasipartikel. Grafik: Harald Ritsch/Videnskab.dk

Ferromagnetisme er et fænomen, vi møder overalt i naturen. Det er den mest almindelige form for magnetisme, som bruges i rigtig mange forskellige slags teknologi som f.eks. harddiske og medicinsk udstyr. Samfundet er dybt afhængigt af fænomenet, selv om dets årsager og virkning langtfra er forstået.

Nu vil forskere inden længe kunne krænge ferromagnetismens allerinderste sjæl ud, det takket være et videnskabeligt gennembrud, som et østrigsk hold af eksperimentalfysikere har opnået i samarbejde med en dansk teoretisk fysiker. Sammen har de bragt en speciel form for gas i en tilstand, som man hidtil ikke har vidst kunne eksistere.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Er denne dreng magnetisk?

»Jeg har sammen med mine kolleger i Innsbruck vist, at en meget kold gas bestående af litium-kalium-atomer, der påvirker hinanden med frastødende kræfter, kan forme en hidtil ukendt form for kvantetilstand. En sådan tilstand er aldrig blevet observeret før i naturen,« fortæller Georg Bruun, der er lektor ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk

Den nye kvantetilstand blev realiseret ved at bruge tricks fra atomfysikken, der gør det muligt at justere vekselvirkningen mellem atomer til en styrke, som kun er begrænset af kvantemekanikkens love.

»Sådan et system er interessant, fordi man kan bruge det til at studere en masse ny og fundamental fysik. Det inkluderer f.eks. den mikroskopiske årsag til ferromagnetisme,« pointerer han.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Magnetisk køleskab halverer elregningen

Resultaterne er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature, og med god grund, for de nye resultater demonstrerer noget, som man hidtil regnede for umuligt inden for kvantemekanikken.

Man har simpelthen gået ud fra, at atomernes indbyrdes frastødende kræfter var for stærke til, at det på nogen måde kunne lade sig gøre at holde sammen på det i en tilstand.

»Indtil nu havde man troet, at kvantemekanikken ikke tillod eksistensen af sådanne tilstande, da man antog, at den stærke frastødning mellem atomerne uundgåeligt ville føre til, at systemet henfalder og dermed har en kort levetid. Vi har demonstreret, at det ikke altid er tilfældet,« siger han.

Læs hvordan gennembruddet kan komme dig til gode på Videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.