Forskere kæmper imod dræberorm

Gennembrud på vej i kampen mod djævelsk orm, som plager hver sjette menneske på kloden.

Artiklens øverste billede

Danske forskere er ved at få krammet på verdens mest udbredte indvoldsorm.

Den 15-30 centimeter lange spolorm, der lever i tyndtarmen på 1,2 milliarder mennesker især i ulandene, slår årligt 10.000 mennesker ihjel.

Arvemasse kortlagt

Nu har forskere fra blandt andet LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet kortlagt hele arvemassen for parasitten.

Gennembruddet baner helt nye veje for nye vacciner og lægemidler, der kan forebygge og behandle spolormen, der hvert år smitter millioner af nye mennesker.

Forskningsresultaterne bringes torsdag i det ansete tidsskrift Nature.

Grise

Grisens spolorm er nært beslægtet med menneskets spolorm og er også udbredt i hele verden. Forskerne fra Københavns Universitet har sammen med forskere fra blandt andet Australien og Kina aflæst hele grisens arvemasse.

Det samme gælder alle de gener, som parasitten bruger på forskellige livsstadier, mens den vandrer rundt i dens "vært", det være sig gris eller menneske.

Det er gjort ved hjælp af en ny metode, der gør det muligt at aflæse den genetiske kode (dna) på en ekstremt hurtig og effektiv måde.

Medicin

Forskerne har identificeret 750 molekyler, som har betydning for nedbrydning af værtens væv, og som parasitten bruger til at skjule sig for immunforsvaret

- Den nye viden kan bruges til at identificere molekyler, som er unikke for parasitten og udvikle medicin, der målrettet går til angreb på disse parasitmolekyler, mens den lader resten af kroppen være i fred, siger postdoc Peter Nejsum.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen