Savnet Mars-rumsonde er sporet

ESA-grupper arbejder tæt sammen med Rusland for at bevare kontakt til Mars-rumsonde.

Artiklens øverste billede

En europæisk sporingsstation i det vestlige Australien har "fået kontakt" med Ruslands rumsonde Phobos-Grunt, som har været strandet i et kredsløb siden den blev opsendt den 8. november, oplyser Det Europæiske Rumfartsagentur, ESA. Sonden er sendt af sted efter jordprøver fra en Mars-måne.

- ESA-grupper arbejder nu tæt sammen med rumfartsteknikere i Rusland for at kunne opretholde kommunikationen, hedder det i en kort erklæring på ESA's hjemmeside, som lover flere opdateringer om sagen snart.

- Sonden er inde i et meget lavt og ugunstigt kredsløb, som er vanskeligt at identificere nøjagtigt, siger en talsmand for ESA i den tyske by Darmstadt.

Havde opgivet håbet

Ruslands rumfartsadministration havde ellers opgivet håbet om at redde rumsonden, der skulle have bragt jordprøver hjem fra en Mars-måne, men som siden opsendelsen har være strandet i kredsløb om Jorden.

- Der er kun lidt håb om, at vi vil kunne føre denne mission ud i livet, sagde vicedirektør for Roscosmos, Vitalij Davidov, til russiske nyhedsbureauer tirsdag.

Researchsonden Phobos-Grunt skulle til Mars-månen Phobos i bestræbelserne på at give russernes rumprogram nyt liv. Det er en af de mest ambitiøse projekter i udforskningen af Mars nogensinde. Men russerne mistede kontakten med rumsonden, mens kredsede omkring Jorden.

Rusland har haft problemer med dets rummissioner siden Sovjetunionens opløsning for 20 år siden.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen