Edderkopper har tilpasset sig miljøet

Titusindvis af arter er ikke som hidtil antaget resultatet af et våbenkapløb med byttedyr.

Artiklens øverste billede
Edderkopper findes i titusindvis af arter - på landjorden, i skovene og enkelte tilmed under vand. Edderkoppernes evolution er formentlig blevet formet af ændringer i klimaet, der har åbnet for nye tomme nicher, hvor edderkopperne kunne udvikle sig uden konkurrence fra andre edderkopper. Foto: Colourbox

Edderkopper i titusindvis af arter kribler og krabler rundt overalt på Moder Jord. Nogle er bittesmå og nuttede, andre er nogle kødfulde klepperter, og deres udseender er lige så forskellige som deres fangstmetoder.

Forskerne har hidtil set udviklingen som et resultat af, at edderkopperne skulle overgå deres byttedyr, insekterne. Man var overbevist om, at de to gruppers evolutionære udvikling er sket side om side i et slags våbenkapløb, hvor den ene konstant har tvunget den anden til at opruste og blive bedre.

Men et nyt studie, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B, ændrer på den opfattelse.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Mystiske edderkopper invaderer landet

»Resultatet viser, at en af de vigtigste grunde til edderkoppernes evolution måske snarere skyldes miljøændringer, der har åbnet nye, tomme levesteder, hvor edderkopperne pludselig fik adgang til flere byttedyr uden konkurrence fra andre edderkopper,« fortæller forskeren bag studiet, Dimitar Dimitrov, postdoc ved Center for Makroøkologi, evolution og klima ved Statens Naturhistoriske Museum.

»Edderkopperne er altså blevet til mange forskellige arter, fordi deres jagtmarker er blevet ændret – ikke fordi de skulle følge med deres byttedyrs udvikling.«

Kortlagde edderkoppernes udvikling via dna

I studiet har Dimitar Dimitrov fokuseret på den del af edderkoppernes stamtræ, der kaldes Orbiculariae - eller på dansk 'hjulspindere'. Det kaldes de, fordi de spinder hjulformede net med ’nav’ og ’eger’.

Dimitar Dimitrov rekonstruerede de evolutionære stamtræer for forskellige grupper af hjulspindere ved at studere dna fra nulevende edderkopper. På den måde har han bestemt arternes indbyrdes slægtsforhold og stamtavler.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Pakistan-oversvømmelse fik edderkopper til at flygte op i træerne

Derefter kunne han koble oplysningerne med data fra ældgamle fossiler og lave en evolutionær tidslinje.

Hjulspinderne er langt ældre end hidtil antaget

Resultatet viste overraskende nok, at store familier af hjulspindere som eksempelvis Araneidae - den familie, der rummer den danske korsedderkop – opstod og udviklede sig til mange nye arter for omkring 175 millioner år siden i den periode, man kalder Jura. Det er langt tidligere, end man hidtil har troet.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Hvor store kan danske edderkopper blive?

»Indtil nu har man ment, at hjulspinderfamilien var langt yngre, fordi de ældste fossiler stammer fra Kridttiden og er dateret til at være omkring 135 millioner år gamle. Og nogle familier, som for eksempel kugleedderkopperne, troede man kun var omkring 45-50 millioner gamle, men vores studie viser, at kugleedderkopperne kan være mellem 175-200 millioner år gamle,« forklarer Dimitar Dimitrov.

Insekternes vækst af arter kom senere

De flyvende insekter begyndte til sammenligning først at udvikle et tilsvarende boom af nye arter for omkring 140 millioner år siden, omtrent 35-40 millioner år efter, at alle hjulspinderne og deres design af spindelvæv for længst var udviklet. Det tyder på, at spindelvævene ikke var specifikt beregnet til at fange nogle ganske bestemte arter af byttedyr, men simpelthen til at indfange alle arter af flyvende insekter.

»Med andre ord har det formentlig været af større betydning at have adgang til rigelige mængder af byttedyr end at have adgang til mange forskellige arter af byttedyr. Og derfor giver det ikke længere mening at se edderkoppernes evolutionshistorie som et våbenkapløb med de flyvende insekter,« forklarer Dimitar Dimitrov.

LÆS HELE ARTIKLEN PÅ VIDENSKAB.DK

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen