Er dyr benzin virkelig bedre end billig?

Bilejere kan spare ved at tanke hos lavprisselskaber. Og kvaliteten er i orden.

Artiklens øverste billede
Hvad enten du kører rundt i en gammel spand eller er den glade ejer af en funklende ny bil, har du sikkert prøvet at trille rundt og spejde efter en benzintank. Men er der egentlig kvalitetsforskel på den billige og den dyre benzin? Foto: Colourbox

Forestil dig, at du og familien sidder i bilen på vej hjem fra tante Oda, da det pludselig går op for dig, at benzinmåleren står faretruende lavt.

Panikken når lige at få tag i dig, da du til alt held skimter hele to tankstationer forude på hver sin side af vejen.

Den ene er en Jet-tankstation med blyfri 95 til 10,79 kroner per liter. Den anden er en Shell, men her koster samme type benzin 11,11 kroner per liter. Du ved, at kvalitet og pris har det med at hænge sammen - men gælder det også benzin?

LÆS SVAR FRA VIDENSKABEN I NY BOG: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

En mand med solidt tag i rattet inden for viden om brændstoffer er Kim Winther, civilingeniør og seniorkonsulent i afdelingen Vedvarende Energi og Transport, Teknologisk Institut, Aarhus.

Al benzin holder kravene

Han forklarer, at benzin som udgangspunkt skal leve op til et standardkrav, det såkaldte EN 228, der er fastsat af EU.

»Dermed kan man være sikker på, at al benzin købt i Europa er i orden og altså ikke skader motoren. Så selv den billigste benzin overholder de krav, den skal, og der er ikke de store og graverende forskelle på benzin, hvad enten man køber den billige eller dyre slags,« fastslår han.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Kan man springe mellem to biler i høj fart?

Kim Winther mener derfor ikke, der generelt er belæg for at mene, at den dyre benzin er bedre end den billige.

»Man har i hvert fald kun de dyre selskabers ord for det, og det må man jo så vælge, om man vil tro på. Men alle biler er forskellige, så det handler også om fornemmelser,« fastslår han.

Til gengæld kan der være forskel på energiindholdet i forskellige typer benzin.

Energiindhold er ukendt

Energiindholdet hænger sammen med brændværdien, der afgør, hvor langt man kan køre på literen og er altså selve kalorie-indholdet i benzinen. Og ifølge Kim Winther stilles der ikke krav til olieselskaberne om, at de skal oplyse energiindholdet i benzinen.

Der er endnu ikke er lavet nogen danske undersøgelser af energiindholdet i benzin fra forskellige olieselskaber, men undersøgelser fra USA viser, energiindholdet kan variere med 4 procent.

Der er altså en lille forskel på benzin – men hvilke typer benzin, der har det højeste energiindhold, kan man ikke finde ud af som bilejer.

Forærer næppe noget væk

Det er nemlig ikke sådan, at et højt energiindhold også med garanti hænger sammen med en højere pris. I princippet kan den billige benzin godt have et højere energiindhold end den dyre - selvom Kim Winther ikke mener, det er sandsynligt.

»Jeg tvivler på, den billige benzin er bedre, fordi det ville betyde, at olieselskaberne så ville forære noget væk. Olieselskaberne laver nemlig blandinger og tilsætter forskellige midler i benzinen – såkaldte ’performance-additiver’ - som skal optimere bilens ydeevne. Det kan være antioxidanter, der gør forbrændingen mere stabil, eller sodrensende midler.«

LÆS PÅ VIDENSKAB.DK: Hvad ved vi om betalingsringe?

LÆS PÅ VIDENSKAB.DK: Her er Danmarks mest forurenede vej

Hvad de præcis putter i og hvor meget, er en fabrikshemmelighed, som de forskellige olieselskaber ikke vil ud med. Men man kan godt gå ud fra, at benzinprisen hænger sammen med, hvor mange af disse ekstra smøremidler, olieselskaberne har tilføjet, siger Kim Winther.

Kim Winther mener dog ikke, at der er nogen som helst beviser for, at ekstra ’performance-additiver’ gavner alle biler.

»Eksempelvis har sodrensende additiver været brugt meget, men de fleste undersøgelser viser, at det rent faktisk er ganske få biler, der har brug for det. Alle biler soder, men ikke så meget, at additiverne gør en forskel.«

LÆS OM BENZINPRIS OG KVALITET I ARTIKEL PÅ VIDENSKAB.DK

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.